2021. január 25.,
hétfő, Pál napja

Operatív Törzs: Lesz elegendő influenza elleni oltás

2020. október 28., szerda 12:06

Az elmúlt napon 2291 fővel nőtt az esetek száma itthon, összesen 3166-an vannak kórházban és 263-an vannak lélegeztetőgépen.

A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült - mondta az Országos Tisztifőorvos. Az első vonalbeli intézmények folyamatosan tájékoztatják a mentőszolgálatot, hogy hogyan lehet a leggyorsabban elhelyezni az új betegeket. A második vonalbeli intézmények közül is néhányan beléptek a folyamatos ellátásba, például az egyetemi klinikák. Magyarországra még nem igaz, hogy az egészségügyi kapacitások a végéhez közelednének, ellentétben több európai országgal - emelte ki Müller Cecília. 

"Az egyik portál leközölte, hogy egy áprilisban elhunyt 68 éves férfit nem találnak a nyilvántartásban, de ez nem igaz, hiszen szerepel a nyilvántartásban."

Kiemelte, az őszi szünet alatt zajlik az oktatási intézmények fertőtlenítése. A szociális intézményeket folyamatosan vizsgálják, hogy ne jusson be a vírus. Az 1600 intézmény közül 96 érintett, köztük 6 olyan van, ami az első hullámban is érintett volt. 

Lesz elegendő influenza elleni oltás

Nagyon megnövekedett az influenza oltásra az igény a napokban, ami jó hír - mondta Müller Cecília. Az ellátás folyamatos, így abban az esetben ha elfogy valahol az oltóanyag, akkor pótolják. 

A házi orvosok általában napi 10-15 személy beoltására vállalkoznak és jelenleg kétféle vakcinát használnak. Az egyik a felnőttek részére rendelkezésre álló 3 komponensű vakcina, melyet itthon gyártanak, ez pedig biztonságossá teszi a folyamatos ellátást. A 3 éven aluli gyermek számára import vakcina elérhető, mely a holnapi napon ez kiszállításra kerül, a mennyiség pedig többszörös, mint amennyit általában szoktak rendelni. 

Az Országos Tisztifőorvos mindenkit nyugalomra intett. Elmondta mindenkinek lesz lehetősége beoltatnia magát. A gyermekeknek szánt oltóanyagból 4000 helyett, 104 ezer vakcina áll rendelkezésre, mellyel a jövő héten meg tudják kezelni az oltást a gyermekorvosok is.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a tesztelési kapacitás is folyamatosan nő, az elmúlt napon 15 596 PCR tesztet végeztek el, így már 1 millió felett van az elvégzett tesztek száma.  

A határátlépésnél továbbra is karanténba kerülnek a beutazók

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy mától életbe léptek az új karantén szabályok. A személy a határátlépésnél először nyilatkozik a karanténlakás címéről. Ezt követően közlik vele, hogy az odajutást csak indokolt esetben szakíthatja meg. A hazajutást követően kikerül a piros lap az ajtóra, illetve köteles a karanténkövetési szoftvert alkalmazni, ha van rá megfelelő technikai felszereltsége. 

A rendőrség fokozottan ellenőrzi a boltokban és közintézményekben a maszkviselés betartását. 

HírTV

 

Kapcsolódó cikkek: 

2291 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 43 krónikus beteg