2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Belföld

Nagy Ervin: Az összellenzéki megmozdulás egy folyamat vége

Míg az MSZP elnökhelyettese sikerként értékeli a pénteki civil és összellenzéki megmozdulást, az ellenzéki sajtó már kritikusan fogalmaz az ott tapasztalt érdektelenséggel kapcsolatban. Szakértők szerint ez már egy folyamat végét mutatja.

Több mint 20 ezer ember gyűlt össze a Nemzeti Múzeum előtt, ahol érdeklődve figyelték a március 15-i állami ünnepséget. A megemlékezésen beszédet mondott Orbán Viktor mellett a lengyel miniszterelnök is.

Az ellenzéki pártok már korábban bejelentették, hogy egy nagy közös ellenzéki tüntetést szervezek majd a központi megemlékezés után. Több ezer embert vártak, ám ahogy ez már látható volt a korábbi összellenzéki megmozdulásokon is – most is jóval kevesebben voltak a vártnál.

Húsz felszólaló mondott beszédet a demonstráción. Elsőként civil aktivisták szólaltak fel, majd utána az ellenzéki képviselők. Ekkor már szivárgott hazafelé a tömeg.

A Gyurcsány-párt EP-listavezetője a nemzeti ünnepen lázadásra szólította az embereket.

„Három dolgunk van most. Az egyik, folytatni a lázadást mindenhol. A második, az európai parlamenti választásokon kisebbségbe szorítani a Fideszt és a harmadik, hogy ősszel szerezzük vissza a városainkat és falvainkat” – mondta Dobrev Klára.

A Jobbik eddig – nemzeti ünnepen – még nem mutatkozott együtt az ellenzékkel, de Jakab Péter kijelentette, hogy most megszületett az ellenzéki összefogás. „Ma ezen a színpadon az ellenzéki pártok együtt fognak állni.”

A demonstráció után az ellenzéki pártok képviselői és nagyjából 150 szimpatizáns a Parlament elé vonult. A már független Hadházy Ákos innen – egyedüli politikusként – nagyjából 50 fővel indult az MTVA székházához – ahonnan negyed óra után hazamentek.

„Mondhatnám azt is, hogy egyfajta politikai szörnyeteg, ami létrejött ma ez egy történelmi dolog” – így jellemezte az Echo TV-ben Nagy Ervin filozófus a tüntetést. Szerinte ez az érdektelenség egy folyamat végét mutatja.

„Nagyon hosszúra nyúlt azon látogatók, vagy tüntetők között is egyfajta unalommá kezdett a végére ez az egész alakulni. De visszatérve az eredeti kérdéshez, hogy bohózatba fulladt-e vagy nem azt azért nem gondolnám. Szerintem azt láttuk, ami egy folyamatnak a vége” – tette hozzá.

A szocialisták viszont a demonstráció másnapján sikerként könyvelték el a tüntetést. „Eddig szinte elképzelhetetlen volt, hogy az ellenzék közösen lépjen fel, most pedig már nagyon régóta és teljesen magától értetődőnek tűnik, hogy az ellenzék közösen lép fel a NER rendszerével, a Fidesz kormányával és akár Orbán Viktorral szemben, politikailag. Én azt gondolom, hogy ez a politikai innováció ez egy helyes út. Jó úton haladunk” – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.

A szocialista politikus egyébként megjegyezte, hogy a balliberális ellenzék – beleértve a Jobbikot is, további akciókra készül majd a közeljövőben.

A tüntetésről egyébként a balliberális médiumok is kritikus hangon tudósítottak. A 24.hu például azt írta, hogy a színpad mellett is simán lehet közlekedni. A Soros György által is támogatott 444.hu pedig azt írta, hogy a megjelentek először egy bizarr iskolai ünnepséget kaptak, civil felszólalók előadásában, utána pedig egy tehetségkutató vetélkedőt főállású ellenzéki politikusoktól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bennmaradt az élvonalban a Hertha BSC

A Hertha BSC bennmaradt a német labdarúgó-élvonalban, mivel idegenben 2-0-ra legyőzte a Hamburg csapatát az osztályozó hétfő esti visszavágóján.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!