2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Nemzeti egység megszületését hirdette meg az ellenzék

Hír TV

2019. március 15., péntek 22:07, frissítve: péntek 22:57

Utcára vonultak a baloldali pártok a nemzeti ünnepen. A demonstrációhoz csatlakozott a Jobbik, Márki-Zay Péter Mozgalma és valamint a független Szél Bernadett és Hadházy Ákos is. Dobrev Klára lázadást hirdetett, Jakab Péter a miniszterelnököt sértegette.

Jobbik, DK, MSZP, LMP, Liberálisok és Párbeszéd. Utcára vonult az ellenzék a nemzeti ünnepen. Az eseményhez csatlakozó Márki-Zay Péter rögtön ultimátumot adott a parlamenti pártoknak.

„Cserébe azt kérjük az ellenzéki pártoktól, hogy ősszel, az önkormányzati választásokon, ők segítsenek nekünk. Lépjenek hátra egyet, ne pártkatonákat indítsanak, keressük meg együtt a legalkalmasabb jelölteket településeink vezetésére” – mondta Hódmezővásárhely polgármestere.

Gyurcsány Ferenc felesége lázadásra szólított fel. „Három dolgunk van most. Az egyik, folytatni a lázadást mindenhol. A második, az európai parlamenti választásokon kisebbségbe szorítani a Fideszt, és a harmadik, hogy ősszel szerezzük vissza a városainkat és falvainkat” – mondta a DK EP-listavezetője.

Megszületett az ellenzéki összefogás – jelentette ki a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Jakab Péter most a kormányfőt sértegette.

„Nemzeti egység születik. Nemzeti egységre van szükség. Ez a nemzeti egység pedig arról szól, hogy én Jakab Péter, képes vagyok arra, hogy együtt küzdjek olyan honfitársaimmal is, akik lehet, hogy egész mást gondolnak a világról, de mégis együtt fogok velük küzdeni, mert ez a küzdelem nem rólam szól, hanem egy nemzetről, amelyet foglyul ejtett egy elmebeteg, hogy feláldozza saját hatalmi tébolyának az oltárán” – fogalmazott.

A demonstráció hivatalos befejezése után a pártok a parlamenthez vonultak, hogy márciusi kiáltvány néven felolvassák nyolc pontos állásfoglalásukat.

Hollik: Önmagukat minősítik

Önmagát minősíti az ellenzék március 15-ei fellépésének színvonaltalansága – ezt mondta a kormányszóvivő a 888.hu-nak. Hollik István szerint a Fidesz–KDNP Múzeum-kertnél megtartott rendezvényén több ezres tömeg vett részt. Kiemelte: ezzel szemben az ellenzék tucatnyi minirendezvényein és az összellenzéki közös eseményen sehol nem volt több ezres tömeg. A kormányszóvivő emlékeztetett: volt helyette szélsőjobboldali és baloldali pártok közös zászlólengetése és jó néhány indulatos, lázadásra felszólító politikai beszéd.