2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Orbán Viktor: Elsöprő erejű Közép-európai reneszánszra készülünk

Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy „hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké” - mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten, a Múzeumkertben.

  • Orbán Viktor: Elsöprő erejű Közép-európai reneszánszra készülünk

„Ma itt vannak velünk a lengyelek, itt vannak velünk ma is, ahogy végig velünk voltak 1848-ban és 49-ben és a 20. században is: miniszterelnök úr, kérem fogadja a magyarok szívből jövő jókívánságait, a lengyelek nélkül ma Magyarország sem lenne szabad és Európát sem lehetne újraegyesíteni. Önök ezzel megváltoztatták a történelmet, visszaszerezhettük a szabadságot. Kalapunkat megemelve tisztelgünk a lengyel nép előtt. Lengyelország különleges helyet foglal el a magyarok szívében” – kezdte beszédét a kormányfő.

Közös volt a 20. századi szenvedéstörténetünk, tudjuk, hogy kell barátnak lenni egy nehéz időben.

„De most másra készülünk: elsöprő erejű Közép-európai reneszánszra készülünk! Felívelő történelmi időszakban is barátok lehetünk, ahol végre úgy élhetünk, ahogy mindig is szerettünk volna. Ha lépést akarunk tartani a lengyelek fejlődésével, akkor össze kell kapni magunkat. Amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát, minket is támadnak” – folytatta Orbán Viktor.

„Két nemzedéknyi idő telt el az első március 15. óta, és mi még mindig abból élünk, hogy a magyarok istenére esküszünk, hogy kitartunk a szabadság mellett és ellent mondunk a rabságnak” – emlékeztetett.

A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk

„Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában. 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem az, kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn. Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való. Nem volt, nincs és nem lesz mégoly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna - tette hozzá.

Valójában sohasem győztek le bennünket

Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, valójában sohasem győztek le bennünket: „itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük".

„Voltunk, vagyunk és leszünk. A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. És így lesz újra és újra, amíg világ a világ. Ez a legnagyobb diadal, amit egy magunkfajta európai nemzet arathat a birodalmak felett” - mondta a miniszterelnök.

„Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól. Vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat! Szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója. Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról" - fogalmazott Orbán Viktor.

„A rostán csak az igazság maradt fent, a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, ahogyan a kedvük szerint való: jöhetnek nehéz idők, ahogy 1848 után jöttek is, amikor félrelöki az igazságot a nyers erő és balszerencsés csillagállás. Az eszmények mindig a valóság felett állnak. Nem volt, nincs és nem is lesz mégoly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna, nekünk nem kellenek szavak, hogy tudjuk, miről álmodik a magyar” – emelte ki.

„A haza megmaradásáért a nemzet megtartásáért és a nemzet kultúrájáért vívott háborúkat mindig megnyertük. A magyar név megint szép lesz, méltó régi, nagy híréhez” - idézte a miniszterelnök Petőfi Sándor versét.

Szabadságharcaink során a magyarok a birodalmi alávetés helyett mindig a szabad hazát választották. A történelmi láncolatot az Árpád-ház trónra emelésétől a huszadik századig vonta meg. A magyarok harcai a szabad döntés jogáról szóltak az oszmánok Habsburgok és szovjetek ellenére is. A történelmünk vezércsillaga a szabadság, vezérfonala szabadságharcok láncolata - fogalmazott a miniszterelnök.

A szabadság gondolata a kereszténységből sarjad, hisz Isten előtt mindenki egyenlő, legyen bármilyen nemzet fia, és minden nemzet is egyenlő, legyen bár történelme szerencsés, vagy épp szerencsétlen - mondta.

„1848-ban a legtovább harcoltunk, 1956-ban szembefordultunk a szovjet ármádiával, és mi állítottuk meg 2015-ben az Európába induló migránsáradatot is. Most mi vagyunk, akik erős Európát, erős nemzetállamokat, és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda. Új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vessünk az európai Egyesült Államok lázálmának, hogy Európa újra az európaiaké lehessen" - mondta a miniszterelnök.

„Szeretni Magyarországot annyit tesz, mint újra és újra egyesíteni a magyarokat, amit csak a szabadság zászlaja alatt lehet” - mondta Orbán Viktor.

A szabadság nem cél, hanem az út a céljainkhoz. Egyszerű dolgokat akarunk: saját haza, jó szomszéd, szerető család és munka, ami nem elvont idea, hanem maga az élet. Lélekzetvétel, szívdobbanás"- fogalmazott, bízva abban, hogy az előttünk álló évek igazunkat és sikereinket fogják visszaigazolni.

Magyarország mindenek előtt, Isten mindannyiunk fölött! – zárult a miniszterelnök beszéde.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!