2021. február 24.,
szerda, Mátyás napja

Nacsa Lőrinc: A Jobbik tele van gyanús ügyekkel és gyanús személyekkel

2021. január 13., szerda 15:18

Sorra látnak napvilágot a korrupciós ügyek, antiszemita és rasszista kijelentések, vagy éppen külföldi befolyásszerzés a Jobbikban - így reagált a KDNP frakciószóvivője arra, hogy az ellenzéki párt politikusai azzal buktak le, hogy az Oroszország részére kémkedéssel vádolt Mateusz Piskorski fizette a jobbikosok afrikai útját. A baloldali párt azóta sem cáfolta, hogy politikusainak orosz kapcsolatai lennének, miközben az ellenzék rendszeresen "túlzott orosz-barátsággal" vádolja a kormányt.

Irány Afrika! Így hirdette még karácsonykor közösségi oldalán a volt jobbikos Samu Tamás Gergő, hogy választási megfigyelőként a Közép-Afrikai Köztársaságba utazott Szabó Balázzsal, a Jobbik újpesti önkormányzati képviselőjével. Az utat az Oroszország részére kémkedéssel vádolt és Lengyelországban emiatt el is ítélt Mateusz Piskorski fizette. Még Szabó Balázs is úgy nyilatkozott, hogy naiv lenne, ha nem sejtené, hogy emögött orosz pénz, vagy befolyás állhat.

Volner János független országgyűlési képviselő kedden úgy nyilatkozott, ugyanez a Piskorski fizette 2014-ben Gyöngyösi Márton jobbikos EP képviselő utazását Donyeckbe, ahol Szabóékhoz hasonlóan ő is választási megfigyelő volt.

A KG Béla néven elhíresült Kovács Bélát a párt korábbi Európai Parlamenti képviselőjét pedig az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel vádolták. Ugyan felmentették, a bíró azonban bizonyítottnak találta, hogy az orosz külső hírszerző szolgálat, az SZRV szervezte be.

A Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki összefogás rendszeresen azzal vádolja Orbán Viktort, hogy túl szoros kapcsolatot ápol az orosz elnökkel és kormányzatával. Korábban azt írta: Többet találkozik vele kétoldalú tárgyaláson, mint bármely európai kollégájával. Csakhogy a DK vezetője miniszterelnöksége idején rendszeresen találkozott az orosz vezetővel. 2006-ban Szocsiban, 2007-ben és 2008-ban pedig Moszkvában egyeztetett Putyinnal. Szintén 2006-ban pedig Budapesten saját házában fogadta őt. Most pedig a Jobbik bukott le orosz kémekkel.

A Mi Hazánk mozgalom országgyűlési képviselője szerint a jobbikosok orosz utazása sokkal inkább jutalomútnak tűnik, semmint érdemi munkavégzésnek. Duró Dóra megjegyezte, a Jobbik szembefordult korábbi irányvonalával.

Sorra látnak napvilágot a korrupciós ügyek, antiszemita és rasszista kijelentések, vagy éppen külföldi befolyásszerzés a Jobbikban - így reagált Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője.

A Jobbik a botrány óta nem cáfolta, hogy orosz kapcsolatai lennének és azt sem, hogy a kémkedés miatt elítélt Piskorskival kapcsolatban állt a párt több tagja.

HírTV