2019. szeptember 15.,
vasárnap, Enikő, Melitta napja

Megtartották a légiparádé főpróbáját

Hír TV

2019. augusztus 16., péntek 20:13

Az augusztus huszadikai budapesti ünnepségek leglátványosabb eleme a tűzijáték mellett a légiparádé. Az idei bemutatón a Magyar Honvédség huszonhat gépből álló köteléke repül majd a Duna fölött. A parádé főpróbáját ma tartották a szolnoki katonai repülőtéren.

Magyarország szárnyainak is nevezik a Gripeneket. Ezek a vadászgépek is részt vesznek az augusztus huszadikai bemutatón. Elkésni nem fognak, hiszen a Pápa-Budapest távolságot kevesebb, mint tíz perc alatt teszik meg.

Az AN 26-os igáslónak nevezik a Légierőnél megbízhatósága és terhelhetősége elismeréseként. A felújított harci helikopterek ugyan gyorsabbak, de még megközelíteni sem tudják a Gripenek sebességét. A helyszínen szakértő kommentátor közreműködésével zajlik majd a budapesti bemutató. A pilóták hetek óta dolgoznak azon, hogy az idei légiparádé is emlékezetes legyen. 

Magyar Honvédség hagyományainak megfelelően idén is több tucatnyi helyszínen vesz részt az államalapítás megünneplésében. Valamennyi közül azonban a Légiparádé lesz a leglátványosabb.

Hír TV