2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Meghalt Andy Vajna

MTI, Hír TV

2019. január 20., vasárnap 11:49, frissítve: kedd 19:21

74 éves korában meghalt Andy Vajna filmproducer, a TV2 tulajdonosa. Az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, Magyarország 14. leggazdagabb és ötödik legbefolyásosabb embere volt. A magyar film-támogatási rendszer konszolidációját követően a nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztossága alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.

„A vöröskereszt adott nekem öt dollárt, mikor megérkeztem Kanadába, hogy akkor ez lesz a zsebpénzem, meg akkor ruhát, meg ezt meg azt és egy magyar család befogadott addig, ameddig kitalálták, hogy mi lesz a helyem és hova megyek” – nyilatkozta egy korábbi interjúban.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten, 1956-ban hagyta el az országot, először Bécsbe, majd a tengerentúlra ment. Amerikában került közel a filmek világához is.

Először filmforgalmazással foglalkozott, később olyan sikerfilmeket készített, mint a Rambo trilógia, a Terminátor sorozat, vagy a Die Hard, amely 1995-ben kasszasiker volt.

Jelképes volt, amikor még Amerikában élő producerként 1996-ban Magyarországra hozta az Evita című film forgatását.

Egy évvel később már Magyarországon forgatta a Miniszter félrelépet Kern András főszereplésével, majd a közönségsikert hozó 2006-os Szabadság, szerelem című, az 1956-os forradalom 50 évfordulójára készült történelmi filmet.

„Ha én felhívom Spielberget, vagy az Universal stúdiónak a prezidentjét, vagy a Foxnak a prezidentjét, aki nekem dolgozott, akkor garantálom, hogy nem leszek nevetséges, rögtön fölveszik nekem a telefont” – mesélt az Echo TV-nek adott interjúban.

Andy Vajnát 2011 januárjában nevezték ki a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak, feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása volt. Kormánybiztossága alatt két magyar film nyert Oscar-díjat, 2016-ban a Saul fia, majd 2017-ben a Mindenki című rövidfilm filmakadémiai elismerése köthető a nevéhez. Olyan közönségsikert hozó filmet is támogatott, mint a 2017-ben bemutatott Kincsem.

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. 59 film fűződik a nevéhez. Magyar gyökereit soha nem felejtette el, mindig odafigyelt a hazai filmiparra, a filmalap megemlékező közleményében azt írta: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: „It is my passion to give back", azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született. Andy Vajna 74 éves volt.

Orbán Viktor a Facebookon emlékezik meg Andy Vajnáról. A miniszterelnök a barátjának nevezte a kormánybiztost, akivel közös fényképet posztolt a közösségi oldalán, és azt írta: a legnagyobb magyar filmproducertől búcsúzik. A filmtörténelem egyik leghíresebb mondatát idézve, hozzáteszi: Hasta la vista, Andy!

Ma este 21 órától a Hír Televízió a Sziluett című műsorunk egy korábbi adásának ismétlésével emlékezik Andy Vajnára.