2021. június 21.,
hétfő, Alajos, Leila napja

Kozma Imre atya: Emberhez méltón élni csak isteni erőtérben lehet

Hír TV

2019. április 19., péntek 19:39

Csapdában vergődik az emberiség, mert az erőszakra rosszul válaszol, a rosszat a rosszal viszonozzuk – jelentette ki Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője Magyarország élőben című műsorunkban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke szerint nagypéntek üzenete: hogy azzal tartozunk össze, akiért szenvedni is tudunk, erre hívja fel a figyelmet a megváltás is.

Nem lát isteni jelet abban Kozma Imre, hogy a héten tűz pusztított a párizsi Notre-Dame-ban, az atya sokkal inkább aggódik azért az örökségért, amely örökség létrehozta ezt az építészeti csodát. Az atya Velkovics Vilmos műsorvezetőnek felidézte, amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe azt mondta,

ha ezek elhallgatnak, akik őt nagy örömmel köszöntötték, akkor a kövek szólnak megszólalni.

Kozma Imre atya úgy véli, sajátos világot élünk Európában, mintha a kövek hangosabbak beszélnének, mint mi magunk, keresztények, európai emberek. Kiemelte, örömteli, hogy nagypénteken gondolkodhatunk el azon, hogy húsvét üzenete, miért nagyon fontos, hiszen az valamiképpen arról szól, hogy emberi élet csak isteni erőtérben lehetséges.

Jézus Krisztus volt, aki ezt az isteni erőteret megjelenítette ebben a mi emberi világunkban, mert ez az emberi világ az erőszak világa

– jelentette ki Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Hozzátette: az isteni erőtér azt a világot jeleníti meg, hogy a rosszat jóval viszonozzuk, hogy irgalmasok vagyunk, megbocsátunk, így meg tud jelenni a szeretet ereje, ami életösztön.

Az atya kiemelte, az ember abból él, hogy valaki érte van, valaki vele van, vagyis egymásért vagyunk, a másikkal összetartozunk. Meglátása szerint Európában különösképp fontos a keresztény örökség ápolása.

Jézus a megváltó, megvált bennünket önmagunktól, megváltja az emberi kapcsolatainkat, ezáltal pedig megváltja a társadalmat, megváltja a világot

– mutatott rá Kozma Imre. Az atya szerint az embereknek bele kell helyezkedniük abba az isteni erőtérbe, ahol a rosszat nem a rosszal, hanem jóval kell viszonozni.

Emberi élet a szenvedés gyümölcse, hiszen azzal tartozom össze, akiért szenvedni is tudok, valamiféleképp erre hívja fel a figyelmet a megváltás is, Krisztus megváltó szenvedése és halála tanítani akarja nekünk, hogy ne elszenvedjük a gondokat, bajokat, életünk megpróbáltatásait, hanem tanuljunk meg szenvedni egymásért. Emberhez méltón élni csak isteni erőtérben lehet – hangsúlyozta a Betegápoló Irgalmasrend Magyarországi vezetője.

Teljes beszélgetés:

Hír TV