2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Teljes körű vizsgálat lefolytatását kéri a kormány az OBH-tól a Szeviép-ügy bíróinak ügyében

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő 10.00 és 11.30 között sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFÓ 151 - Mit, miért tesz a kormány? címmel. A 151. Kormányinfót a Hír TV ÉLŐBEN közvetíti.

  • Teljes körű vizsgálat lefolytatását kéri a kormány az OBH-tól a Szeviép-ügy bíróinak ügyében

 

Orbán Viktor miniszterelnök betegsége miatt Varga Mihály miniszter vezette a szerdai kormányülést - ismertette Gulyás Gergely.

Ezt követően a miniszter szólt a győri gyermekgyilkosság ügyéről. A tárcavezető elmondta, a kettős gyermekgyilkosság elkövetője emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el öt éves szabadságvesztésre. A feltételes szabadlábra bocsájtásról szóló kérelem elbírálásakor a bv-intézet javaslatát figyelembe kell vennie a bíróságnak. 

A kérelmet mind a bv-intézet, mind pedig az ügyészség ellenezte tekintettel arra, hogy a elkövető a sikeres reintegráció megvalósulása érdekében különösebb aktivitást nem mutatott  

- közölte Gulyás Gergely.

Az ügyészségi fellebbezés és a bv-javaslat ellenére a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés mellett döntött, így 2019. szeptember 27-én szabadult. 

Ezzel párhuzamosan volt egy bontóperes eljárás is. A feleségétől májusban vált el, a szülői felügyeleti jogot megszüntették, de a bíróság kivételt tett. A gyermekek édesanyja is a kapcsolattartás mellett érvelt. 

Ezt követően történt, hogy az elkövető a három gyermek közül kettő életét kioltotta - emlékeztetett a miniszter. 

Gulyás Gergely kiemelte, a tragédiából semmilyen aktuálpolitikai következtetést nem lehet levonni, hogy politikai haszonszerzésre használja fel. 

Amit ki kell mondani: 

Ha nem helyezik az elkövetőt feltételes szabadságra, akkor a gyerekek ma is életben vannak. 

Nem véletlen, hogy 2010 után mindig a szigorú büntetőpolitika mellett érveltünk, nem véletlen, hogy alkotmányos keretek között a bírói szabadságot nem sértve még azt is előírja a törvény, hogy középmérték szerint kell ítélkezni - tette hozzá.

A kormány álláspontja szerint súlyos hibát követett el a feltételes szabadságra bocsájtásról döntő bíróság, mindkét fokon, ezen kívül indokolatlanul enyhe az alapügyben hozott eljárás. 

Gulyás Gergely kiemelte, az eljárások teljes körű kivizsgálására van szükség és bírói gyakorlatnak, különösen a középmérték gyakorlását is vizsgálni kell. 

A szigorú büntetőpolitika hiába jelenik meg törvényekben, ha azt a bíróságok nem alkalmazzák - fűzte hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter újságíró kérdésre elmondta, a kormány szerint megfontolandó, hogy a jövőben ki kell zárni a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét azoknál, akiket szándékos emberölésért ítéltek el.

Nem a jogszabályok nem szigorúak, hanem a bírói ítélkezési gyakorlat gyenge

- tette hozzá.

A Szeviép-ügyről 

A kormány tárgyalt a Szeviép-ügyben hozott döntésekről is és arra kéri az Országos Bírósági Hivatalt, hogy folytasson le teljes körű vizsgálatot az összeférhetetlenségről

A bírói pártatlanságba vetett hitet ássa alá, ha egy ügyben több ponton is alaposan megkérdőjelezhető az eljáró bírák függetlensége. Nem csupán az ítélkező bírák közül többen, hanem még a bírák kijelöléséről döntő bíróval kapcsolatban is alapvető, egyértelmű összeférhetetlenségi kifogások merültek fel

- mondta Gulyás Gergely.

Emlékeztetett, adott eljárás során a bírói oldalon elkövetett bűncselekmény perújítási oknak minősül. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV riporterének azt mondta, ha mindaz igaz, ami megjelent a sajtóban és amit az egyik bíró is megerősített egy nyilatkozatban, akkor durva összeférhetetlenségről van szó, így adott esetben büntetőjogi felelősségre is kiterjedően kell vizsgálni, ami ott történt. 

Gulyás Gergely egyebek között kiemelte, az egyik bíró 2015-ben potom pénzért, 14-15 millióért vásárolt meg az önkormányzattól egy 100 négyzetméteres felújított polgári lakást Szeged felújított korzóján, a Wágner-palotában.

Egy olyan cég, ami részben az egyik bíró tulajdona a várostól, egy másik céggel közösen egymilliárdos projektben nyert el közbeszerzést, úgy, hogy ennek a cégnek a korábbi forgalma 17-18 millió forint volt

- mutatott rá. 

A miniszter úgy fogalmazott,

aki ezek alapján nem gyanakszik alapvetően, ott a hiba az nem az újságírókban van, akik a cikket megjelentették. 

Az ügyet ki kell vizsgálni, ez az érdeke a bírói szervezet egészének, hiszen a bírák pártatlanságába vetett bizalom a jogállam egyik alapköve

- közölte Gulyás Gergely.

 

A kormány 79,4 milliárd forintos egészségügyi finanszírozási csomagról döntött

A kormány szerdán úgy döntött, hogy összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely kifejtette, a kormányzati finanszírozási csomagból 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra.

A kabinet a fennmaradó 42,8 milliárd forintból a kórházak adósságállományát kívánja rendezni. A tárcavezető hangsúlyozta, ez az eddigiektől eltérő formában valósul majd meg, mivel a kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról.

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!