2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Jelentős béremelés a szociális szférában

A szociális ágazatban 2010-hez képest több mint hetven százalékkal emelkedtek a bérek – válaszolta Rétvári Bence államtitkár egy az ellenzék által benyújtott írásbeli kérdésre. A kormány a jövőben is arra törekszik, hogy a szociális szektorban foglalkoztatottak anyagi és erkölcsi megbecsülését tovább növelje.

  • Jelentős béremelés a szociális szférában

A szociális ágazatban dolgozók létszáma a KSH adatai szerint tizenkétezerrel bővült 2010 és 2017 között – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Ungár Péternek. Az LMP-s politikus arról érdeklődött írásban, „Milyen arányú a betöltetlen álláshelyek aránya a szociális szférában”. Rétvári válaszában kifejtette: a megfelelő utánpótlás érdekében a kormány 2014 óta a szociális ágazatban dolgozók bérének növelésére 250 milliárd forint költségvetési többletforrást biztosított. Az ágazatban a bérek 2010-hez képest az idei évre több, mint hetven százalékkal emelkedtek. A 2017-es és 2018-as adatok alapján átlagosan 47 800 forinttal nőtt az ágazatban dolgozó munkavállaló illetménye. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben 2014. januártól kötelező jelleggel bevezették a szociális ágazati pótlékot. Az erre fordított tizenkétmilliárd forint átlagosan 8800 forinttal emelte az ágazatban dolgozók bérét. A béremelés kilencvenezer szakmai és technikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalót érintett.

Az ágazati pótlékra jogosult kollégák között 2015. július 1-jétől 7,6 milliárd forint kiegészítő pótlékot vezettek be, akik szakmai munkakörben, valamint hosszú ideje dolgoznak a szakmában. Ez 66 400 ember esetében jelentett átlagosan bruttó tizenhatezer forint bérkiegészítést havonta – írta Rétvári. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése mellett a magasabb iskolai végzettségűek, a régóta az ágazatban dolgozók számára nagyobb fizetést biztosított a kormány, erre kilencmilliárd forintot különített el a 2017. évi költségvetésben.

Egyrészt a kisgyermeküket nevelők részére bölcsődei pótlék formájában, amelyre másfél milliárd forintot biztosított. Másrészt a kabinet 7,5 milliárd forintot különített el a szociális ágazatban dolgozó felsőfokú végzettséggel rendelkezők részére a szociális ágazati pótlék megemelésével. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem tizenötezer embert érintett és átlagban bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményezett.

Az államtiktár az LMP-s Ungár Péternek küldött válasza végén hangsúlyozta: a szociális szektorban dolgozók munkáját megbecsüli és értékesnek tartja a kormány, ezért intézkedéseik során a jövőben is arra törekszenek majd, hogy a területen foglalkoztatott kollégák anyagi és erkölcsi megbecsülését tovább növeljék, így téve vonzóvá a szociális ágazati karriert.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!