2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Ittasan vezető képviselőjét mentegeti az ellenzék

2020. január 29., szerda 11:27

Nem mondott le Kiskunfélegyházán képviselői mandátumáról az ittas vezetésen tetten ért, civil színekben induló szocialista politikus, akivel szemben januárban büntetőeljárás indult. Horváth Tamás csak a frakcióvezetői posztról távozott. LMP-s képviselőtársa szerint „kis baki” történt, jobbikos kollegája szerint Horváth legalább beismerte tettét, más hasonló esetben ennyit se tesz meg.

„Hibáztam! Egy társadalmi rendezvényről egymagamban hazafelé tartva, közúti ellenőrzés során ittas vezetésen ért a hatóság. Az alkohol fogyasztását a helyszínen elismertem. Majd harminc éve szereztem meg a vezetői engedélyem, ez idáig nem fordult velem elő hasonló. Komoly pofon ez számomra és egy életre szóló lecke a jövőt illetően. Azon túl, hogy vállalom tetteim következményeit, ezúton kérek elnézést a város lakosságától a méltatlan viselkedésemért” – közösségi oldalán ezzel a bejegyzéssel kért bocsánatot a kiskunfélegyházi önkormányzat civil színekben induló MSZP-s képviselője a város lakosaitól. Horváth Tamás január 18-án „követte el a hibát”, a helyi gimnázium báljáról tartott éppen hazafelé, amikor a rendőrök igazoltatták, majd a szonda jelzése alapján később vért vettek tőle egy egészségügyi intézményben.

Ennek eredménye alapján indult meg a büntetőeljárás ittas vezetés miatt az MSZP–DK–Jobbik–LMP égisze alatt létrehozott, Veled a Városunkért Egyesület frakcióvezetőjével szemben. Horváth ezt lapunk kérdésére el is ismerte, de a közleményében megfogalmazottakon túl nem kívánt semmit sem mondani. Horváth Tamás egyébként 2014-ben és 2018-ban az MSZP–DK országgyűlési képviselőjelöltje volt a kiskunfélegyházi választókerületben, és a helyi erőviszonyokat ismerők szerint esélyes jelölt arra is, hogy 2022-ben is ő legyen az ellenzéki kihívója a kormánypártoknak. A Büntető Törvénykönyv értelmében a fél ezreléket meghaladó véralkoholszinttel történő járművezetés két évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

A kiskunfélegyházi ellenzéki frakció egyik tagja, az LMP-s Kis-Szeniczey Kálmán „kis bakit” említett Horváth ittas vezetése kapcsán, ami szerinte nem maradt következmények nélkül, mivel Horváth lemondott a frakció vezetéséről. Ami pedig a jövőt illeti, úgy vélekedett, meg kell várni a bíróság ítéletét. Ha a bűnösséget megállapítják, a képviselőnek le kell mondania, politikai jövőjéről pedig alapvetően saját pártjának, az MSZP-nek kell döntenie – tette hozzá.

A jobbikos Kollár László hasonlóképp foglalt állást, mint fogalmazott, a rendőrségi vizsgálat fog dönteni arról, hogy vádemelési javaslattal zárják-e le az eljárást, avagy sem. A városban egyébként régóta szóbeszéd, hogy a képviselőt már több alkalommal is látták éjjeli mulatozások után autóval távozni.

 

Magyar Hírlap