2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Belföld

Gyurcsány kijelentése megdöbbentette a tragédia áldozatait

Megdöbbentette Gyurcsány Ferenc tegnapi kijelentése a 2006. augusztus 20-ai vihar áldozatait. A Demokratikus Koalíció elnöke az időjárás miatt lefújt baloldali nagygyűlés után mondta azt, hogy az emberek biztonsága fontosabb a politikai céloknál. A volt miniszterelnök és kormánya 2006-ban a riasztás ellenére nem mondta le az állami tűzijáték megrendezését. A katasztrófában öten haltak meg.

A több mint 100 kilométer per órás szél miatt a meteorológiai szolgálat a 2006. augusztus 20-i vihar előtt piros riasztást adott ki még az esti tűzijátékot megelőzően, de a rendezvényt nem halasztották el. A viharban pánikszerűen menekültek az emberek, 5-en haltak meg, több százan pedig megsérültek.

Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön volt augusztus 20-án este, így csak másnap állt a sajtó elé. „Szeretném kifejezni részvétemet mindazok hozzátartozóinak, barátainak és ismerőseinek, akik a tegnapi, Budapestet sújtó, szinte példa nélküli viharban életüket vesztették" – mondta a tragédiát követően az exminiszterelnök.

A természet volt a hibás

A kormányfő a természetet okolta a katasztrófáért. Az állami rendezvény a kancelláriaminiszter alá tartozott, Szilvásy György mégsem mondott le. Bár a jelentések szerint az állam felelőtlenül járt el, az ügyben végül csak a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem ügyeletesét, illetve a kancellária egyik osztályvezetőjét marasztalták el.

Gyurcsány Ferenc ma már úgy gondolja, hogy az emberek biztonsága fontosabb a politikai céloknál, a politikusoknak felelősséget kell vállalni, ezért halasztotta el a baloldal az időjárás miatt a március 15-i nagygyűlést.

– 2006 augusztusában egy ennél sokkal könnyebb helyzetben, akkor úgy döntöttek a kollégák, hogy megtartják a rendezvényt. Sokak biztonságába, egészségébe került ez. Mi a felelőssége egy embernek? Az önhöz közel álló jobboldal éveken keresztül ütötte-vágta akkor ezért az akkori kormányt – mondta Gyurcsány a Hír TV riporterének.

A tűzijátékot is lemondhatták volna

A vihar károsultjait megdöbbentette Gyurcsány Ferenc szombati kijelentése. Vansz István feleségének a gerince tört el 2006. augusztus 20-án, a fiatalasszony azóta kerekes székben él. „Abszolút meghökkentünk rajta, hát furcsa, furcsa volt az egész. Érdekes ez a szó maga, hogy az emberek biztonsága a fontos, akkor lett volna rá mód, lehetőség akkor is, hogy lemondják. Az ő részükről, pontosabban a baloldal részéről bocsánatkérés ugye nem történt, de hát azóta is várjuk, úgyhogy igen, ez eléggé érdekes” – mondta a Hír TV-nek Vansz István.

Akkor hiába kértek kártérítést

Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak akkor hiába kértek kártérítést.

– Annak idején ezt követően sem kárpótolta a Gyurcsány-kormány és a magyar állam a károsultakat, és a kormányváltást követően az új kormány feladata volt az, hogy az Országgyűlés határozatának megfelelően kártalanítsa azokat, akik súlyos, maradandó sérüléseket szenvedtek a 2006-os tűzijáték idején – nyilatkozta a Hír TV-nek Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Az Orbán-kormány 2010 után több mint negyedmilliárd forintot fizetett ki a vihar áldozatainak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!