2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 16:00

Belföld

Gyurcsány főnyeremény a Fidesz számára

KISZ vezetőből az állami vagyon privatizátora, aki a milliárdoktól eljutott a kétjegyű prímszámokig. Panelből a Szemlőhegyi úti villába költözött és lári-fári miniszterelnökké tette az Apró család. Gyurcsány Ferenc volt az e heti főhős.

„Magyarország tragédiája, hogy ez az ember, egyáltalán, még a közbeszéd tárgya. Gyönyörűen leírja, hogy mi a rákfenéje a magyar politikának és a közéletnek, ami a rendszerváltozás óta eltelt 30 évben alapvetően, nem mondom, hogy tönkre tette, csak megakadályozta az igazi fejlődést, amire számítottunk 90-ben” – véli Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője.

Gyurcsány aktívan részt vett az MSZP kampányában 2002-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója és bizalmi embere volt. 2003-ban lett a párt választmányi tagja. A Medgyessy-kormányban sport és ifjúsági miniszter lett, de már akkor látszott, hogy a nem túl jelentős kormányzati pozíció csak ugródeszka számára.

Gyurcsány a Fidesz számára főnyeremény volt. Minden megvolt benne, amit a jobboldali szavazók utálták a kommunistákban. Egyik botrány követte a másikat, mint például az, hogy 1994-ben 30 millióért jutott hozzá a balatonőszödi kormányüdülő egyik villájához is.

2004-ig a Gyurcsány a taccsvonal mellett ácsorgott – az MSZP-n belül is megosztó személyiségnek számított – míg Medgyessy nem gyengült. Az uniós választásnak nagy tétje volt, végül az MSZP 9, a Fidesz 12 képviselőt küldött ki az Európai Parlamentbe. A választási buktáért Kovács László távozó pártelnök vállalta a felelősséget. Szakértők szerint itt ingott meg a bizalom Medgyessy Péterben, ekkor érezték, hogy vele nem lehet megnyerni a 2006-os választásokat. A szocik érezték, hogy közeledik a kormányválság, Gyurcsány erre le is csapott és bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek.

Hárman voltak versenyben, Kiss Péter, Gyurcsány Ferenc és Veres János. A választmány végül Verest ejtette.

Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004. szeptember 26-án kérte fel kormányalakításra Gyurcsányt. Az Országgyűlés az ellenzék támogatása nélkül szavazta meg az új kormányfőt.

A kormányzás helyett azonban Gyurcsány saját bázisát építgette, az idősebb generáció felé és az első szavazók felé is nyitott. Egyre több fiatalt igyekezett a pártban vezető pozícióba tolni.

A 2004-ben Gyurcsány Ferenc és kormánya civil kezdeményezésre, két kérdésről tartottak voksolást a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Az egyik kérdés az volt, hogy kapjanak-e kettős állampolgárságot a határon túl élő magyarok, a másik kérdés pedig az volt, hogy az orvosi magánpraxisok kerüljenek-e újra állami kézbe. Bár az igenek kerültek többségbe, a szavazás érvénytelen lett az alacsony részvétel miatt. Gyurcsány arra volt büszke, hogy a többség otthon maradt.

Eljött a 2006-os választás éjszakája, az eredményt a Köztársaság téri, rossz emlékű pártházban várták a szimpatizánsok és a szoci fejesek. Győztek. Gyurcsány meg tudta verni Orbán Viktort, ami nagy fegyvertény volt. Bár Gyurcsány nem kormányzott, de politikai show műsorával kilóra megvette az embereket, meg a vidéki elnököknek ígért fűt-fát, autópályát, pozíciót.

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Csomagosztással manipulálják az előválasztást

Ajándékcsomagot osztogatnak az előválasztóknak Püspökladányban, ha az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra és Karácsony Gergelyre szavaznak. 2021. szeptember 27.

Egymásra mutogatás

Együttműködésről beszélnek, mégis egymást támadják az ellenzék jelöltjei az előválasztási kampányban. 2021. szeptember 27.

Dömötör: Jakabnak még Miskolcon is Gyurcsányt kell támogatnia, nem kínos ez?

Újfent elszámoltatást és bebörtönzéséket ígért kormánypárti politikusoknak Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője hétfőn napirend előtt. Az ellenzéki képviselő felszólalására Dömötör Csaba válaszolt a kormányoldal részéről. 2021. szeptember 27.

Legfrisebb híreink

Elfajult testvéri vita

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a férfit, aki egy vitát követően megszúrta fivérét Hejőkeresztúron.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!