2020. április 10.,
péntek, Zsolt napja

Gulyás: Pillanatnyilag nem tudni koronavírusos megbetegedésről Magyarországon

2020. február 26., szerda 11:09

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón. Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudunk - fogalmazott a tárcavezető.

Egerben bezárták az uszodát, Budapesten pedig két iskolában is korlátozásokat rendeltek el a koronavírus miatt. A Miniszterelnökség és az operatív törzs rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta a kormány részletesen foglakozott a koronavírus megbetegedéssel.

Pillanatnyilag nem tudni koronavírusos megbetegedésről

- mondta a miniszter

41 országban 81 ezer főre emelkedett a fertőzöttek száma, a fertőzöttek száma 2762, Európát kevésbé érinti a vírus, de 12-en elhunytak, 11 Olaszországban.

Magyar megbetegedésről kettőről tudunk, Magyarország területén kívül, egy Bécsben élő hölgyről, illetve a japán hajón tartózkodó magyar honfitársunkról ők azok akik magyarként ketten megbetegedtek. Azonnali gyors vizsgálatok vannak és a jelenlegi ismereteink szerint Magyarországon koronavírusos beteg továbbra sincsen

- hangsúlyozta a politikus.

(Közben kiderült: Nem fertőződött meg a koronavírussal a Bécsben élő magyar nő - a szerk.)

Gulyás Gergely felhívta rá a figyelmet,

az álhírterjesztésnek nincs tere, az álhírterjesztés bűncselekmény. 

Ha információ lesz arról, hogy Magyarországon bárki is megbetegedett, akkor a kormány tájékoztatást fog adni - közölte a tárcavezető. 

A belügyminiszter hatpárti egyeztetést hív össze csütörtökre

- jelentette be Gulyás Gergely.

Láng-Bognár Kinga őrnagy a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány és az operatív törzs kiemelten kezeli a koronavírus-járványt. 

Tájékoztatást adott arról, hogy az operatív törzs 28 pontos akciótervének végrehajtása folyamatos. 

Továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik, az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre. Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus.

Már működik a koronavirus.hu és pénteken egy Facebook-oldal is elindul. 

A koronavirus@bm.gov.hu címre bárki írhat és innen hiteles és pontos tájékoztatást fog kapni

- mondta. 

Az őrnagy elmondta, ha

megjelenik hazánkban a vírus, akkor sem kell pánikba esni, mert az nem jelenti azt, hogy járvány van.

A magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb az európainál

A koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb, mint ami általában Európában jellemző - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget - tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami "kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye - fejtette ki - hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

A MÁV felkészült a fertőzés terjedésének megelőzésére

A MÁV felkészült a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére - közölte a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága szerda este az MTI-vel. 

Azt írták: A MÁV állandó kapcsolatban van a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon.

A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen - általános gyakorlata szerint - naponta többször fertőtlenít, tisztítatja a személykocsik kilincseit és fogantyúit, folyamatosan takaríttatja a mellékhelyiségeket.

A tájékoztatás szerint "hatóság által kötelezően előírt intézkedés jelenleg nincs érvényben, az alapvető higiéniai előírások betartásán túl így nincs szükség beavatkozásra".

A vasúttársaság ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kíséri az események alakulását, megteszi az indokolt előkészületeket, és felkészíti munkavállalóit.

A jegyvizsgálóknak jelenleg is rendelkezésére áll kéztisztító- és fertőtlenítőszer. A nemzetközi forgalomban résztvevőket ezen felül orvosi szájmaszkkal látták el, amelyből nagyobb készlet beszerzését is előkészítik.

Hozzátették: a vasúttársaságnak egészségügyi ellenőrzési hatásköre nincs a határállomásokon, az ilyen jellegű feladatokat az egészségügyi és határrendészeti hatóságok látják el, a MÁV ehhez minden segítséget megad.

Az előírásoknak megfelelő a vizsgálat a debreceni reptéren

A Debreceni Nemzetközi Repülőtéren az előírásoknak megfelelően zajlott az utasok vizsgálata - reagált a repülőtér a sajtóban megjelent hírekre az MTI-hez eljutatott szerdai közleményében. 

A Portfolio azt írta, hogy értesülésük szerint a hétfő éjszakai vizsgálat során a hőmérők irreális értéket, 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki, a reptér munkatársai ennek ellenére továbbengedték az utasokat. Közleményükben azt írták, hogy a reptérre február 25-én éjjel negyed egykor érkezett menetrend szerinti milánói járat utasait a koronavírus olaszországi terjedése miatt a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársai vizsgálták meg.

A vizsgálathoz több különböző típusú hőmérőt használtak. Amikor a jelenlévő orvosok érzékelték, hogy az egyik műszer rossz értéket mutat, annak használatát befejezték, és egy másik, helyes értékeket mutató hőmérővel folytatták az utasok vizsgálatát - tudatták.

A gép összes utasát és a személyzetet is megvizsgálták, állapotukról adatlapot vettek fel, amelyen rögzítették a testhőmérsékletüket is. A szakemberek szerdán valamennyi érintett utassal telefonon is felvették a kapcsolatot, és meggyőződtek arról, hogy hétfő óta senki nem lázasodott be - hangsúlyozzák a közleményben.

HírTV - MTI