2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Gift of Life: 48 szívelégtelenségben szenvedő, határon túli gyermeknek segítettek

Hír TV

2019. április 17., szerda 19:21

A kezdeményezésnek hamarosan újabb üteme kezdődik, ehhez pedig bárki hozzájárulhat adományával, a program honlapján keresztül. A hazai programba Erdélyből, Vajdaságból és Kárpátaljáról kerültek a gyerekek.

Két bátor és most már jó szívű gyermeket engedtek haza a Gottsegen György Országos Kardiológiai intézetből. A 1,5 éves Máté Nagyváradra, míg az 5 hónapos Sándor Székelyudvarhelyre térhet haza, miután a Gift of Life program keretében helyrehozták szívproblémáikat.

A nemzetközi program célja, hogy a rászoruló országokban élő, szívelégtelenségben szenvedő gyerekeknek orvosi ellátást nyújtson. A hazai programba Erdélyből, Vajdaságból és Kárpátaljáról kerültek a gyerekek.

"Az ideális az lenne ha nem lenne rá szükség, tehát hogyha ezeket a beavatkozásokat ott is el tudnák végezni, mert megvan hozzá a szükséges technikai háttér amit egyébként a legegyszerűbb megszerezni mert ahhoz csak pénz kell illetve megvan hozzá a szükséges humánerőforrás, a szükséges tudás. de még nem minden esetben tartanak ott bizonyos területek a határontúli országok és ezért én azt gondolom, hogy a mi segítségünkre van szükség." - mondta Andréka Péter, A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgató főorvosa.

2015 októberétől a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Klub a projekt hazai gondozója.

"A szegedi orvoscsapat a célországokból meghív olyan gyermekorvosokat akik kimondottan ezen a területen erre a területre szakosodtak és találkoznak ilyen beteg gyerekekkel, őket képezik hogy minél pontosabban jobban detektálhassák, felismerhessék ezeket a betegségeket."  - nyilatkozta Hajdó Szabolcs elnök. 

Ezidáig 48 gyermeknek tudtak segíteni. Idén ez a szám, akár a 60-ra is nőhet.

Hír TV