2021. március 5.,
péntek, Adorján, Adrián napja

Először adták át a gróf Széchenyi Zsigmond - emlékérmet

2020. október 8., csütörtök 09:06

Első alkalommal adták át a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A díjat azért alapították, hogy elismerje a vadászati kultúra kiemelkedő alakjait.

Első alkalommal Gróf Széchenyi Zsigmond özvegye vette át az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. által létrehozott elismerést. Mint azt az ügyvezető mondja, Magdolna személye megadja az emlékérem rangját. A kitüntetést ezentúl minden évben átadják.

Azoknak a vadászoknak akik évek óta részt vesznek ezeken a karitatív programokon és természetesen azoknak is, akik még eddig nem vettek részt, de a jövőben akár részt vehetnek legyen egyfajta inspiráció, szeretnénk őket elismerni

- mondta az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fejes László. 

A Nonprofit Kft, és a Halász-kastély évek óta együttműködik annak érdekében, hogy megismertesse és népszerűsítse a vadászati kultúrát. Ahogy L. Simon László országgyűlési képviselő fogalmazott, a közös munka eredménye több jótékonysági vadászat megszervezése, egy országos gasztronómia versenysorozat lebonyolítása és most a Széchenyi Zsigmond vadászíróról elnevezett emlékérem kibocsájtása, ami a névadó munkásságának elismerését jelenti.

Azt gondoljuk, hogy a magyar vadászat a magyar történelemnek, a magyar életmódnak egy nagyon fontos része, kulturálisan is számos hozadéka van

 - fogalmazott a Fidesz országgyűlési képviselője, L. Simon László. 

A Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködve október 17-én új kiállítás nyílik a kápolnásnyéki kastélyban "Vadászfegyverek/Fegyvervadászok" címmel. A tárlaton sok más különlegesség mellett Kittenberg Kálmán utolsó vadászfegyvere is megtekinthető.

Nagyjából nyolcvan tárgy érkezik majd hozzánk, több száz éves remekművek ezek a fegyver vadász történelemből

- mondta a Halász-kastély igazgatója, Rodics Eszter. 

A tárlat az immár nemzetközivé alakult jótékonysági vadászat kezdetéig december 27-ig látogatható. A jótékonysági vadászatokon eddig 47 millió forintot gyűjtöttek össze, mellyel a kórházak gyermekosztályait támogatták.

HírTV