2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Belföld

„Bevándorlás kérdésében soha nem fogunk utasítást elfogadni Brüsszeltől”

Az ellenzékkel szemben a magyar kormány nem hajtja végre a Brüsszelből érkező utasításokat – hangzott el kormánypárti részről az Országgyűlés négynapos ülésének első napján, hétfőn. Az ellenzék az unióból való kilépést, valamint a lakhatási válságot és a családok elszegényedését kérte számon a kormányon. Válaszában Novák Katalin, családügyi államtitkár azt mondta: a magyar kormány kritikus ugyan, de egyértelműen uniópárti, majd felsorolta azokat az intézkedéseket, amiket a családok védelmében hoztak.

  • „Bevándorlás kérdésében soha nem fogunk utasítást elfogadni Brüsszeltől”

Gyöngyösi Márton szerint az EP-választásoknak soha nem látott tétje van, ami az, hogy Orbán Viktor kivezeti-e Magyarországot az európai közösségből, és egy bérrabszolgaságon alapuló diktatórikus rezsimet épít ki. Ezzel szemben a Jobbik szabad Magyarországot és tisztességet bért ígér. „Orbán Viktor hatalmi tébolyban tobzódik”, a Fidesz pedig már európai szövetségeibe is beleköt – mondta.

Orbán Balázs, államtitkár egyetért azzal, hogy az EP-választásnak soha nem látott tétje van, ez pedig a bevándorlás. „Ez a 21. század sorskérdése.” A másik kérdés pedig Európa jövője, hogy a nemzetek Európája, vagy az európai egyesült államok valósul meg. Orbán Balázs szerint a magyar kormány nem számíthat a Jobbik támogatására azokban az ügyekben, amik Magyarország számára nagyon fontosak. Az államtitkár szerint a Jobbik a magyar érdekek helyett a brüsszeli álláspontot jeleníti meg Magyarországon. Orbán Balázs a március 15-i közös ellenzéki megemlékezésre is kitért. A Jobbik szemére vetette, hogy azzal a DK-val ünnepelt együtt, amely európai egyesült államokat akar. Az államtitkár leszögezte: „a kereszténység és bevándorlás kérdésében a magyar kormánypártok nem engednek”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz fizetett lengyel tapsolókkal ünnepelte március 15-ét. „Egyre nehezebb követni Orbán Viktor pávatáncát” – mondta. Hozzátette: szerinte „ciki”, ahogy Európában ábrázolják a magyar miniszterelnököt „Orbán Viktor Európa szemében egy maga alá vizelő buldog”. A Fidesz és a Néppárt viszonyáról azt mondta, kérdés, hogyha a Fideszt kizárják, vagy a magyar kormánypárt kilép a Néppártból, akkor Orbán Viktor „hova kacsingat”, kihez akarja odaláncolni Magyarországot, melyik európai pártcsaládhoz akar csatlakozni. „Orbán Viktor egy hazaáruló, mert Vlagyimir Putyin kezére játssza Magyarországot” – tette hozzá.

Orbán Balázs válaszában kifejtette: Szabó Tímea nem érti, hogy lehet az, hogy Brüsszelből utasítás érkezik Magyarországra, de a magyar kormány azt nem hajtja végre? „Ez úgy lehet – fejtette ki – hogy Magyarország nem szereti az utasításokat, a magyar kormány csak a magyar érdekeket képviseli.” Hozzátette: ha olyan javaslat érkezik, amely a magyar emberek érdekeivel egyezik, akkor azt a magyar kormány végrehajtja, de „bevándorlás kérdésében soha nem fogunk utasítást elfogadni Brüsszeltől” – mondta az államtitkár.

Gréczy Zsolt, a DK képviselője hunixot vizionál, szerinte az Orbán-kormány ki akarja léptetni Magyarországot az Európai Unióból. „Önöket semmi más nem érdekli, minthogy le lehessen nyúlni az uniós támogatások” – mondta. Rámutatott, hogy bár a kormány bevándorlásellenes, mégis 86 ezer bevándorló érkezett Magyarországra a letelepedési kötvényprogramon keresztül. „Orbán Viktor a rohadt alma a Néppárt kosarában, és nem is keresztény” – mondta.

Dömötör Csaba felhívta Gréczy Zsolt figyelmét, hogy csak az a Jobbik akarta elhagyni az Európai Uniót, amellyel a DK együtt emlékezett meg március 15-én. Emlékeztette, hogy az ellenzéki pártok számos esetben feljelentették Magyarországot Brüsszelben. Rámutatott, hogy az európai egyesült államok esetén – amit a DK szorgalmaz – számtalan jogkört elvennének Magyarországtól.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője arról beszélt, hogy a Fidesz-szavazók többsége is az unióban akar maradni, a kormány mégis folyamatosan harcban áll Brüsszellel. „Az uniós forrásokat a Fideszhez közeli családtagoknak, haveroknak játsszák át” – mondta a szocialista képviselő. Bangóné Borbély Ildikó az egyre romló demográfiai helyzetről, a lakhatási válságról és a családok rossz helyzetéről is beszélt. „Az MSZP határozati javaslatot nyújt be még a mai napon, gyerek, család, lakhatás címen.” A képviselő szerint minden támogatást a „kiváltságos 10 százalék kapja meg, mi azonban minden családnak szeretnénk támogatást nyújtani” – mondta.

Válaszában Novák Katalin azt mondta: a magyar kormány kritikus ugyan, de egyértelműen uniópárti. Az családügyi államtitkár emlékeztette Bangóné Borbély Ildikót, hogy a szocialista kormányok idején, a 2002-2010 közötti időszakban, szétverték a családtámogatási rendszert. Ezt követően pedig kifejtette a kormány családtámogatási intézkedéseit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!