2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra

A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a legtöbb csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak kevés helyen enyhítették az egyre fokozódó csapadékhiányt és számottevő eső a következő nyolc-tíz napban sem várható; az aszályhelyzet további romlására lehet számítani - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

  • Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra

Az elemzés szerint az elmúlt öt napban az ország nagyobb részén 5 milliméternyinél kevesebb eső esett - azaz gyakorlatilag alig volt csapadék -, délen, délnyugaton és északkeleten 10-30 milliméternyi, néhol azonban felhőszakadás is kialakult. A harmincnapos csapadékmennyiség 20-60 milliméternyivel kevesebb az ilyenkor szokásosnál.

A felső félméteres talajréteg az ország nagyobb részén kritikusan száraz, a növények csak a mélyebb rétegben találnak nedvességet, de már ott is egyre kevesebbet. A helyzet a Mezőföldön, az Alföld nyugati, déli és keleti tájain a legrosszabb. Magyarország területének bő kétharmadán közepes vagy nagyfokú aszály jelei figyelhetők meg - tették hozzá.

A hőmérsékleti maximumok továbbra is 30 Celsius-fok felett alakultak.

Az ültetett növények két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica elvirágzott vagy a virágzás végén jár, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméternyi eső lenne az ideális, ezt azonban öntözés nélkül csak néhány, nagyobb felhőszakadás által érintett foltban kapják meg az országban.

A virágzás és szemképződés elejének fejlődési fázisát hőség és aszály jellemezte az ország nagyobb részén, ezek az időszakok lerövidültek, ez pedig a termésátlagokban is meg fog mutatkozni - írták.

Az előrejelzés szerint a folytatásban jobbára száraz időre van kilátás, és a jövő hét közepéig területi átlagban jelentősebb csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, és az aszály még tovább fokozódik. A hőmérséklet a hét végére ismét emelkedik, kánikula várható 35 Celsius-fok körüli maximumokkal, majd hétfőre egy hidegfront érkezik, amely a jövő hétre mintegy 5 fokkal csökkenti a maximumokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!