2020. március 28.,
szombat, Gedeon, Johanna napja

Áder János: Nem a természetet, hanem saját természetünket kell legyőznünk

Hír TV

2020. január 1., szerda 00:06

„Az ember a táj szülöttje is, egy sajátos és másutt, a világon fel nem található fénytörés gyermeke.” – idézett Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében Szabó Zoltán Szerelmes földrajz című könyvéből. Utalva ezzel arra, hogy a számunkra ismerős táj éppúgy tartozik ehhez a vidékhez, mint ahogyan mi magyarok is.

Az otthon, a szülőföld jelentőségéről és annak természeti adottságairól egyaránt beszélt. Magyarországot nem pusztán egy jól megszokott helynek, hazánknak, de mindennapi életünk színterének is tekintjük. Egyre inkább kérdésessé válik ugyanakkor, hogy az utánunk következő nemzedéknek vajon mi és mennyi maradhat meg ebből.

Életünk és jövőnk változik, de nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy ha a természet – melyben élünk - bajban van, bajban vagyunk mi magunk is. Ne csak hazánkhoz, de az itt megtalálható élővilághoz, az itteni lehetőségekhez is ragaszkodjunk – fogalmazott a köztársasági elnök.

Az ország egyes természeti szépségeit és nevezetes helyeit, például a fenséges Dunakanyart, a kanyargó Tiszát, a fodrozódó Balatont is megemlítve beszélt a teremtett világról, melynek megőrzése mindannyiunk személyes felelőssége.

„Becsüljük meg a tájat, amit örököltünk. Őrizzük meg mindazt, amitől Hazánk nekünk legszebb a világon. Miért ne lehetne ebben nemzeti közmegegyezés? Rajtunk múlik. Boldog újévet Magyarország! Boldog újévet Magyarok!”  – zárta gondolatait Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében.

Hír TV