2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Áder: A klímaváltozás nemcsak veszély, lehetőség is

Hír TV

2018. december 7., péntek 13:20, frissítve: péntek 14:34

Rendhagyó tanácskozással ünnepelte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács megalapításának tizedik évfordulóját. A jubileumon előadást tartott Áder János köztársasági elnök is, aki egy új közgazdasági modell bevezetését szorgalmazta.

Elismerésreméltónak nevezte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFTT) tizedik évfordulóján Kövér László házelnök, hogy a testület létrehozása és működése körül parlamenti ciklusoktól függetlenül mindig egyetértés volt jellemző.

„Ha úgy tetszik, valódi nemzeti konszenzus, ami a magyar politikában és közéletben igazán ritka kincs. A tanács megalakításának gondolata akkor merült fel, amikor a házban baloldali többség volt, szocialista házelnök vezetésével. A tanács számos, jelentős eredményét, például a nemzeti fenntarthatósági keretstratégia elkészítését és elfogadását jobboldali többség és házvezetés idején érte el. Mindez azért volt lehetséges, mert 10 éves történetünkben a közös alapok és a konszenzus megtalálására irányuló szándék soha nem halványult el” – fogalmazott a házelnök.

Szili Katalin, alapító elnök javaslatot tett arra, hogy alapítsanak díjat, a tanács egykori társelnöke Láng István akadémikus emlékére, kitüntetve azokat, akik a fenntartható fejlődés képviseletében példát mutatnak.

A köztársasági elnök az ünnepi tanácskozáson tartott előadásán egy új közgazdasági modell megalkotását szorgalmazta.

„Ebben az új közgazdasági modellben a természeti tőke, a tisztább levegő, a tiszta víz és a biodiverzitás gazdasági, társadalmi, egészségügyi előnyeit és hasznait is figyelembe kellene venni, míg a természeti tőke felélésének, a levegő szennyezésének, a vízszennyezésnek, a fajok kipusztulásának következményeit, annak gazdasági, társadalmi, egészségügyi kárait pedig be kellene számítani. Ma ez teljes egészében hiányzik, mind az első, mind a második megfontolás” – fogalmazott Áder János.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2008-ban alakult meg ötpárti konszenzussal az Országgyűlés kezdeményezésére. A testület feladata a többi közt a hazai fenntartható fejlődési alapelvek meghatározása.