2022. 05. 29. Vasárnap Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Svenk 04:00

Belföld

A munkaadónak sem érdeke ok nélkül előírni a védőoltást

A munkáltatók többsége várhatóan nem él azzal az új lehetőséggel, hogy a munkavégzés feltételeként előírhatja a védőoltást. Azoknál a vállalkozásoknál sem kapkodják el a döntést, ahol érdemben fontolóra vették a lépést, mivel a bevezetése körültekintést igényel, és az előnyök mellett komoly hátrányokkal is járhat. A munkáltatók összességében üdvözölték a kormány döntését, míg a munkavállalók – oltottságtól függően – megosztottan fogadták. 

Sok vállalkozás már döntött a védőoltás előírásáról. Elsősorban ott, ahol a lépés egy esetleges kényszerleállást is megakadályozhat. Kedvező, hogy a foglalkoztatók saját hatáskörben dönthetnek, figyelembe véve a korábbi munkahelyi tapasztalatokat, mérlegelve a járvány terjedésének, kezelésének a helyi sajátosságait is. 

Sehol sem érdeke a munkáltatónak, hogy valós indok nélkül kényszerítsen új szabályokat az alkalmazottakra, ezzel kockára téve a munkahelyi békét. A legtöbb munkáltató várhatóan nem köti az oltottsághoz a munkavégzést.

– számoltak be a Magyar Nemzet kérdésére az érdekképviseletek a kormányrendelet megjelenése óta eltelt egy hét tapasztalatairól. Ennek elsősorban az az oka, hogy már a korábbi járványhullámok idején, de legkésőbb a harmadik hullámot követő nyitásra bevezették a cégek azokat a helyi szabályokat, amelyek védik a dolgozókat. 

Idetartozhat az általános maszkhasználat, az időszakosan kötelező vírusteszt, a hibrid munkavégzés vagy a védettséget élvezők oltatlanok számára is méltányolható előnyös megkülönböztetése. 

A képviseletek kiemelték ugyanakkor, hogy minden foglalkoztatónak a minél nagyobb munkahelyi átoltottság az érdeke, ám ezt a tapasztalatok szerint inkább ösztönzéssel segítik elő. 

Az oltást jellemzően pótszabadsággal vagy akár jelentős, több tízezer forintos egyszeri juttatással ismerik el a vállalati szféra és a pénzügyi szektor meghatározó szereplői. 

Elsősorban azokon a munkahelyeken jelenthet segítséget az oltás előírása, ahol a fertőzés terjedésének a kockázatát más eszközökkel nem lehet mérsékelni. 

A munkáltatónak kötelessége a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése. Bizonyos munkakörökben – például a szociális ágazatokban, az egészségügyhöz kapcsolódó szolgáltatásoknál, az ipar területein – vagy azokon a munkahelyeken, ahol a beosztottak nem tudnak otthonról dolgozni, esetleg egymástól megfelelő védőtávolságot tartani, a vakcinázottság lehet az egyetlen alternatíva.

A létszámhiánnyal és a toborzási nehézségekkel küzdő cégek mozgástere szűkös: akár a működésüket is veszélybe sodorhatják, ha az oltatlan munkavállalók inkább a fizetés nélküli szabadságot választják vagy másik állás után néznek.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!