2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

A Mangalica Fesztiválon találkozott a főváros és a vidék

Hír TV

2019. február 9., szombat 21:34, frissítve: szombat 22:29

A mangalicatenyésztés egyre nagyobb térnyerése bizonyítja az őshonos állatfajták sikerét – fogalmazott a Budapesti Mangalica Fesztiválon az Agrárminiszter. Az eseményen több kategóriában díjazták a tenyésztőket, a győztes egy családi vállalkozás lett.

„Olyan mint ha a disznóvágás után lennénk, a füstöléskor.”

Friss, magyar mangalicából készült termékeket kóstolhattak a Mangalica Fesztiválra kilátogatók a belvárosban. Az eseményt megnyitó agrárminiszter szerint találkozott a főváros és a vidék. Itt Budapesten, a Szabadság téren a mangalicák otthonra találtak.

Nagy István kiemelte: fontos az őshonos magyar fajták népszerűsítése.

„Ennek a fajtának a története bizonyítja azt, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. Pontosan ez mutatja azt, hogy évtizedek, évszázadok jönnek, évszázadok mennek, az emberi fogyasztói igény változik, de az a kincsünk, ami a genetikában rejlik, az állatainkban azokon a rögökön, amelyeken itt kialakultak ezek a tulajdonságok, azok nem nélkülözhetők” – mondta az agrárminiszter. 

A Mangalicatenyésztők egyesületének elnöke elmondta: fontos, de nem elégséges a szaktárca támogatása.

„Nemcsak a minisztérium segítségére számítunk, hanem az Önök segítségére is. Hiszen az erőfeszítéseink, akár a kormányzati, akár a tenyésztő szervezeté semmit nem érnének, ha a fogyasztók, az emberek nem vásárolnák meg a mangalica termékeket. Ma ez a fesztivál, ez az ünnep éppen ezt szolgálja, hogy minél több családi gazdát, termelőt hozzunk helyzetbe és kapcsoljunk össze a budapesti lakossággal és az egyre nagyobb számban ide érkező külföldi turistákkal is és vigyék a jó hírünket” – nyilatkozta Tóth Péter.  

A fesztiválon több kategóriába díjazták a tenyésztőket, az összesített pontszámok alapján a Termék Nagydíjat a Kövér Tanya nyerte el. A családi vállalkozás már az első alkalomtól, 12 éve részt vesz a fesztiválon.

„Mi családi vállalkozásként csináljuk, a családunk ör főből áll: tehát fiam, lányom, unokám, feleségem. És mi akkor ebben élünk. Tehát van egy tanyánk, és akkor a tanyán történik az állatnak a tenyésztése, a földolgozása, akkor ott érleljük a termékeket és akkor onnan juttatjuk piacra. Tehát mi ebben kelünk, meg ebből fekszünk” –mondta Kövér Zoltán mangalicatenyésztő.

Nem csak a fővárosban, több vidéki városban is Mangalicafesztivált tartanak: Debrecenben, vagy Székesfehérváron.