2019. március 23.,
szombat, Emőke napja

A kapitalizmus végórái: gazdasági koncepciós perek

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 08:30, frissítve: csütörtök 10:45

Nitrokémia, MAORT-per. Két viszonylag kis visszhangot kiváltó koncepciós per 1948-ból. Mindszenty-per, 1948-49 legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye, talán a legismertebb koncepciós eljárás. Ezek között azonban 1948 tavaszán egy kevésbé ismert, ám annál nagyobb hatású eljárás ment végbe, a Földművelésügyi Minisztérium pere.

A legtöbb koncepciós eljárás ebben az időben a kommunisták hatalomátvételének meggyorsítását szolgálta. A Földművelési Minisztérium pere azonban más célt szolgált: a mélyreható gazdasági és társadalmi átalakítás megalapozása volt a célja. A per során igazából a két világháború közötti korszak gazdasági értelmiségének lefejezése és kiiktatása volt a cél, hogy minél hamarabb kiépíthető legyen a tervgazdálkodás és a szocialista gazdaság.

Magyarországon – agrárország lévén – a mezőgazdasági szektorban kellett végrehajtani a legnagyobb méretű és legátfogóbb változtatásokat, melynek végcélja a kollektivizálás, kolhozosítás és a TSZ alapú mezőgazdaság volt. Ehhez azonban hosszú és rögös út vezetett a kommunistáknak. A Földművelési Minisztérium perében gyakorlatilag lefejezték a magyar agrárértelmiséget. Az év folyamán azonban jóformán a magyar kapitalizmus teljes gazdasági elitjével végzett a kommunista államhatalom. A perek célja szinte háborús összeesküvés-elméletig fokozni a kizsákmányolás pszichózisát.

„A perekben súlyos ítéletek születtek. A vállalatigazgatók: Szabó Kornél (Nitrokémia), Geiger Imre (Standard) és Papp Simon (MAORT) halálbüntetést kapott, amelyet ez utóbbi kivételével végre is hajtottak. Papp ítéletét életfogytig tartó börtönre enyhítették. A külföldi érdekeltségű cégek ügyeiben letartóztatott külföldi állampolgárok közül a MAORT amerikai vezetőit, Paul Ruedemannt és George Bannantine-t vallomásaik felvételét követően kiutasították az országból, a Standard részvénytulajdonosának magyarországi képviselőit azonban már 15, illetve 13 évi fegyházra ítélték. Büntetésükből másfél évet töltöttek le, utána őket is kiutasították. Az FM fővádlottja, Perneczky Béla „megúszta” életfogytiglani börtönbüntetéssel” – írja Cseszka Éva, az Ősök tere vendége, a Magyar Szemlében megjelent, és a témát feldolgozó tanulmányában.

A beszélgetést 2008-ban vették fel.

Tekintse meg a teljes műsort: