2020. július 7.,
kedd, Apollónia napja

Szörényi Levente: A hívő ember elsősorban az őseire gondol

2020. február 14., péntek 20:32

Szörényi Levente a Hír TV 5 kedvenc című műsorában felidézte, hogy az édesapjuk rendes, polgári foglalkozást nézett ki neki és fivérének, Szabolcsnak. Azután barátkozott csak meg a zenész életformával, miután 1966-ban a Táncdalfesztiválon „botrányos” körülmények között sikert arattak.

Az első

Az Illés-logo, amelyet a Szörényi testvérek édesapja készített el miután a táncdalfesztiválon való eredményes szereplést követően elfogadta, hogy a fiai a zenész hivatást választották. A logo különlegessége, hogy az édesapa egy földgömbbe egy turáni szimbólumot, a felkelő napot helyezte bele, a nap sugarai felett szecessziós, a korra jellemző „hippis” betűkkel olvasható a zenekar neve, mindezt pedig megkoronázza a száguldó lovas szekér hangjegyekkel. A zenész elárulta, hogy az édesapjuk ismertette meg őket a nyugati világ zenéivel is. Az Amerika hangját egy megbütykölt rádión keresztül fogták. Érdekességként azt is elmondta, hogy az édesanyjuk sosem ismerhette meg teljes mértékben a művészetüket, hiszen gyermekkorától nem hallott.

A második

A koboz. Szörényi Levente lakásában csak az utóbbi időszakban kapott csak helyet egy hangszerszekrény, ahol a gitárok mellett egy koboz is található, amely még az Atila, Isten kardja című rockopera előtt készült el, és hallható is a műben. Mint kiderült a hangszer nem mindennapi úton készült el, a zenész ugyanis egy sugallathatására alkotta meg. De a nézők azt is megtudhatták, hogy az ikonikus bordó gitár miként került Szörényi tulajdonába.

A harmadik

A házi oltár. A Hír TV stábjának a zenész arról is beszélt, hogy

minden korban a hívő ember elsősorban az őseire gondolt.

Évek során náluk kialakult, hogy ezen a házi oltáron a felmenők mellett a gyermekek és unokák képei is helyet kaptak, valamint azok az ajándékok, amelyek igazán közel állnak hozzá.

A negyedik

A Holdvilág-árok. Szörényi Levente mesélt arról, hogy gyermekkoruk óta rendszeresen felkeresték a Holdvilág-árkot, ahol az édesapjuk mindig tüzet gyújtott azért, mert azt vallotta, az „jól esik a lelkeknek”. A műsorból kiderült, hogy a Szörényi testvérek már húsz éve végeznek a környéken ásatásokat régészekkel, és olyan állati csontokra bukkantak, amelyeket hajdanán halotti torok során használtak fel. Az árokból olyan csontok is előkerültek a munkálatok során, amelyeket szemlátomást valami anyaggal vontak be, azonban, hogy pontosan mivel az egyelőre még nem derült ki.

Az ötödik

Szörényi-bor. Szörényi Örs, a zenész fia elmondta, hogy 21 éves volt, mikor a Balatonon az édesapja megvásárolta a szőlőbirtokot. Akkoriban őt még a borászkodás nem kötötte le, de amiben kellett segítette az édesapját.

Szörényi Levente a szőlővel való foglalatoskodásról azt vallja, hogy az is egy alkotási folyamat.

Ez a hobbi pedig kicsit több mint húsz év alatt beérett, immáron a boltok polcain is elérhetők a pincészet borai.

Teljes adás:

Hír TV