2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

5kedvenc

Dörner György: Herczeg Ferencnél senki sem írt soha elegánsabban

Az első a székely faház és a feleség, a második Kadarka, a fehér puli, a harmadik a gitár, a negyedik a motor, az ötödik pedig Herczeg Ferenc író. Dörner György, az Újszínház igazgatójának öt kedvencéről van szó, amiket rendhagyó beszélgetés keretében mutatott be Turda Adriennek.

  • Dörner György: Herczeg Ferencnél senki sem írt soha elegánsabban

 

Az első

Dörner Györgynek vitathatatlanul két nagy kedvence van, lakóhelye, a székely faház, valamint Zsuzsa, a felesége. A színművész és neje együtt építették fel otthonukat 25 évvel ezelőtt. A házban szó szerint benne van a verítéke. Az Újszínház igazgatója szerint a székely házak valódi csodák, ahogy csoda egy székelyföldi falu is.

Amikor jöttem haza olyan volt, mintha a gyermekkorom mesekönyve megelevenedett volna

– emlékezett.

Arra a kérdésre, hogy felesége minként lehet kedvenc, Dörner György elmondta, ha valakivel az ember lassan 30 éve együtt él és még mindig bele van zúgva, az kedvenc. A színházigazgatónak az a véleménye,

ha a szerelem elmúlik, akkor elmúlik minden, az embernek élete végéig szerelmesnek kell lennie, ez is a hosszú házasság titka.

A második

Kadarka, fehér puli. Dörneréknek mindig is pulijuk volt. Kadarka pedig a sokadik pulijuk, már elmúlt 10 éves. Dörner György szerint a puli azért jó kutya, mert nem kell vele foglalkozni, magától okosodik.

A harmadik

Rengeteg gitárja volt Dörnernek, de a mostani nagy kedvence egy régi osztrák gitár. Kevesen tudják róla, hogy előbb kezdett el zenélni, mint színészkedni.

A negyedik

40 éves kora után kezdett el motorozni, bár azt mondja ő már 1972-ben motorozott volna, amikor bejött a mozikba a Szelíd motorosok, végül 40 éves kora után, amikor lett rá pénze vett egy motort. Jelenleg egy chopperrel rója hazánk útjait, szerinte szörnyű jó érzés, amikor az ember azt képzeli motorozás közben, hogy a vadnyugaton van és ő szelíd motoros.

Az ötödik

Dörner György és Turda Adrienn ellátogatott a Petőfi Irodalmi Múzeumba is, ahol Herczeg Ferencről beszélgettek. Az érdemes és kiváló művész úgy tartja, hogy a Nobel-díjra jelölt író műveitől egyik ámulatból a másikba lehet esni.

Olyan elegánsak írni, mint ahogy azt Herczeg Ferenc teszi, azt egyetlen író sem tudja megcsinálni – vallja Dörner. Szerinte

Herczeg Ferenc-darabot játszani olyan rang, amit csak az érez, aki igazán jó színész. Úgy fogalmazott, aki Herczeg Ferencet játszik, az egy felsőbb osztályba léphet, mert borzasztó jó tartást ad az embernek és egészen máshogy kezd viszonyulni a személyekhez, a tárgyakhoz, a történésekhez.

A Herczeg Ferenc-darabok közül az Újszínház játssza a Bizáncot, ami Dörner György szerint egy nagyon aktuális és olyan tökéletesen megírt színdarab, hogy muszáj volt színre vinni.

Valószínűleg minden kornak megvan a maga Bizánc-története. A nagy írók sajátja, hogy örök érvényű, tehát bármikor aktuális – fűzte hozzá.

A kérdésre, hogy miként éli meg, hogy támadások érik az Újszínházat, az igazgató elmondta, nem maga miatt, hanem a társulatért aggódik.

Úgy látszik valakiknek nagyon fontos, hogy ne legyenek magyar előadások, hogy ne szülessenek magyar szerzőktől darabok. De, a Jóisten megsegít, nem érdemes a dolgok elébe menni, mert az ember tervez, Isten végez

– vallja Dörner György.

Teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!