2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: Itt fogunk élni, mert itt kell élni!

George Lucasnak tátva maradt a szája és percekig meg sem szólalt, miután megnézte a Megáll az idő című kultuszfilmet. Hogy mitől ilyen különleges ez a film? Szélesvásznú történelem című műsorunk első felében Koltai Lajos és Sőth Sándor adta meg a választ a kérdésre.

  • Szélesvásznú történelem: Itt fogunk élni, mert itt kell élni!

Bayer Zsolt műsorvezető elsőként Koltai Lajoshoz fordult kérdésével, mivel a rendező, operatőr még a forgatás előtt elmesélte: amikor zajlott a legendás film szereplőválogatása, rögtön „kiszúrta a Sőth gyereket”.

- Mit tudott ő? Miért pont őt?

- Mindenki emlékezete más, azért ez régen volt. Bementünk iskolákba, osztályokba. Szó szerint úgy történ: Osztály vigyázz! Üljenek ki, maga, maga, meg maga! Akik kijöttek, azokkal egy kicsit beszélgettünk. Meggyőződéssel úgy emlékszem, hogy Sanyit én találtam, mondtam, hogy

Pierre megvan!

- És ez nem is volt nagy tévedés. A mai napig úgy tartom: részese vagyok annak, hogy akkor Sanyit felfedeztük

- emlékezett vissza Koltai Lajos.

1982-ben mutatják be a filmet. 17-18 éves gyerek akkor még Sőth Sándor, ahogy a műsorvezető is.

-  Nekünk személyes élményünk erről a korról nem nagyon van. Amikor megismerted a történetet, elolvastad a forgatókönyvet, hogy tudtál ráhangolódni az egészre? A családi háttérből voltak mesék, történetek erről a szörnyű korról, vagy a forgatókönyv elvitt

- vitte tovább a beszélgetés fonalát Bayer Zsolt.

- A forgatókönyv magával ragadott, másrészt a gimnazista történet transzportálja azt a sztorit, ami a filmet minden generáció számára érthetővé tesz. Azért tudott a film még sokkal több, későbbi generációra is hatni, mert a gimnazista sztorin keresztül lehet ezt a kort megérteni. Így minden tinédzsernek van egy kapcsolódási pontja a történethez és a történelemhez

- osztotta meg a nem is olyan rég múlt emlékeit Sőth Sándor.

A műsor második részében Tóth Eszter Zsófia történész, társadalom kutató, a Mediaworks főmunkatársa és M. Kiss Sándor történész a Megáll az idő történelmi hátterét tárta fel.

Utolsó vendégként Lukácsy György filmkritikus, filmesztéta személyes élményből kiindulva így szólt a kultuszfilm kapcsán:

- Ez a film attól él és fog élni, mert a kamaszkorból mutat föl valamit (…) Bereményi mindig rájátssza az emberi sorsot a történelemre, itt, ebben a felvonulási területben, ahol élünk. De mégis, ez egy kamasztörténet, ahol együtt van a brutális közönségesség - amit ezek a srácok csinálnak:

„Malacpofa fogd meg a kád szélét!”

-  a líraisággal, a költőiséggel. 

- Én is ebben a koromban estem szerelembe az Antigonéval, ugyanakkor újpesti házibulikba jártam, ahol meg nem az Antigonét olvastuk.

Teljes műsor:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

CNN: bajban van Joe Biden

CNN: bajban van Joe Biden

Egyre durvul a kampány az Egyesült Államokban, azonban a Trump elleni karaktergyilkossági kísérletek a demokraták belső problémáiról árulkodhatnak a CNN szerint.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.
Szélesvásznú történelem: Szeleburdi család + videó

Szélesvásznú történelem: Szeleburdi család + videó

A Szélesvásznú történelem ezen adásában egy 1973-as magyar vígjáték, a Szeleburdi család című film kulisszatitkaiba avattuk be a nézőket. A műsor vendége a film egyik főszereplője, a korszak sztárja, Ernyey Béla volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!