2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: Amiért újra és újra feltör a lázadás szelleme

Vajon mitől volt halálfélelme a főszereplőnek a 80 huszár forgatásán és hogyan reagált erre Sára Sándor? Bayer Zsolt és vendégei, Dózsa László, a 80 huszár főszereplője és a rendező-operatőr Sára Sándor fia, a szintén operatőr Sára Balázs, a Szélesvásznú történelem című műsorunkban beszélgettek a legendás film hátteréről.

  • Szélesvásznú történelem: Amiért újra és újra feltör a lázadás szelleme

- A Sára Sándor remekműve, a Szélesvásznú történelem 1978-ban készült a film. A képről a legnehezebb beszélni. Balázs, te is operatőr lettél, nem véletlenül. Beszélt neked édesapád a képről

- kérdezte a műsorvezető.

- Aránylag ritkán és a maga egyszerű és tömör megfogalmazás módjával beszélt róla. Amikor ez a film készült, én akkor kezdtem fotózni, 16 éves voltam a film bemutatója idején. Vittem neki a fotóimat, mutattam és ő szortírozta: nyolcat félretett, kettőt másik oldalra tett és így tovább. Majd fogta a kevesebbet, elkezdte a képeket takarni alul, fölül és annyi instrukciót vagy útravalót kaptam tőle, hogyha valamit a képről letakarunk és a kép még érthető, akkor amit letakartunk, az fölösleges volt...

- Sallangmentes, feszes, pontos képi fogalmazás volt az ő ars poetikája. Egész pályám alatt én is arra törekedtem, hogy ezt tovább vigyem. És most ezt oktatom a hallgatóimnak

- mondta Sára Balázs.

- A filmben a teljes kilátástalanság van megfogalmazva képben, nem?

- Ezt kérte tőlünk Sanyi, hogy így is játsszuk. A teljes kilátástalanságot, amikor tudjuk, hogy ez veszett fejsze nyele. Ebben a filmben egyetlen optimista mondat sem hangzik el. Mint ahogy ’56-ban is… ’56-ban is tudtuk… Egy darabig volt lelkesedés, de mindenki tudta, hogy ez egy lehetetlenség. Ott volt a remény, hogy hátha az amerikaiak jönnek. Az amerikaiak nem jöttek, hülyére vettek minket, szétlövettek minket

- emlékezett vissza a film főszereplője.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.
Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!