2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:35

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: Amiért újra és újra feltör a lázadás szelleme

Vajon mitől volt halálfélelme a főszereplőnek a 80 huszár forgatásán és hogyan reagált erre Sára Sándor? Bayer Zsolt és vendégei, Dózsa László, a 80 huszár főszereplője és a rendező-operatőr Sára Sándor fia, a szintén operatőr Sára Balázs, a Szélesvásznú történelem című műsorunkban beszélgettek a legendás film hátteréről.

  • Szélesvásznú történelem: Amiért újra és újra feltör a lázadás szelleme

- A Sára Sándor remekműve, a Szélesvásznú történelem 1978-ban készült a film. A képről a legnehezebb beszélni. Balázs, te is operatőr lettél, nem véletlenül. Beszélt neked édesapád a képről

- kérdezte a műsorvezető.

- Aránylag ritkán és a maga egyszerű és tömör megfogalmazás módjával beszélt róla. Amikor ez a film készült, én akkor kezdtem fotózni, 16 éves voltam a film bemutatója idején. Vittem neki a fotóimat, mutattam és ő szortírozta: nyolcat félretett, kettőt másik oldalra tett és így tovább. Majd fogta a kevesebbet, elkezdte a képeket takarni alul, fölül és annyi instrukciót vagy útravalót kaptam tőle, hogyha valamit a képről letakarunk és a kép még érthető, akkor amit letakartunk, az fölösleges volt...

- Sallangmentes, feszes, pontos képi fogalmazás volt az ő ars poetikája. Egész pályám alatt én is arra törekedtem, hogy ezt tovább vigyem. És most ezt oktatom a hallgatóimnak

- mondta Sára Balázs.

- A filmben a teljes kilátástalanság van megfogalmazva képben, nem?

- Ezt kérte tőlünk Sanyi, hogy így is játsszuk. A teljes kilátástalanságot, amikor tudjuk, hogy ez veszett fejsze nyele. Ebben a filmben egyetlen optimista mondat sem hangzik el. Mint ahogy ’56-ban is… ’56-ban is tudtuk… Egy darabig volt lelkesedés, de mindenki tudta, hogy ez egy lehetetlenség. Ott volt a remény, hogy hátha az amerikaiak jönnek. Az amerikaiak nem jöttek, hülyére vettek minket, szétlövettek minket

- emlékezett vissza a film főszereplője.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk + videó

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk + videó

A Pál utcai fiúk 1969-ben bemutatott magyar–amerikai koprodukciós film, amely Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán készült. A filmről, valamint a színdarabról Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők Dino Benjámin és Wunderlich József színművészekkel beszélgettek. 
Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Az adásban az 1965-ben készült, Bacsó Péter által rendezett Szerelmes biciklisták című magyar filmről, a 60-as évekről, a 60-as évekbeli Balatonról, az akkor fiatal színésznemzedékről volt szó többek között. Az adás vendége a film egyik szereplője, Szerednyey Béla színművész volt. A műsor vezette: Zavaros Eszter és Csatári Bence.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!