2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: A film, amiből csaknem 70 éve árad az életöröm

Egy, a magyar színjátszás hőskorát idéző történet a HírTV-n. Liliomfi! Rendező Makk Károly. Bayer Zsolt vendégei Fazekas Eszter, az NFI filmarchívumának filmfelújítási menedzsere és Szigethy Gábor író, rendező. Az 1950-es évek nem éppen egy vidám korszaka a magyar történelemnek és abba „robbant be” az 1954 nyarán forgatott Liliomfi. A vígjáték páratlan és átütő sikert aratott.

  • Szélesvásznú történelem: A film, amiből csaknem 70 éve árad az életöröm

Egy ilyen film, mint a Liliomfi, ami az élet szeretetét sugározza és olyan fokú játékéhség nyilvánul meg, ami ebben a filmben öltött teret, tehát, hogy végre játszhattak ezek a színészek, pontosabban inkább önmagukat adták (…) egy teljesen szabad és sematikus életöröm, ami ebből a filmből sugárzik és ez mára sem kopott meg – mondta el Fazekas Eszter.

Szigethy Gábor közlése aszerint annak idején a nyugati sajtó arról írt, hogy a Liliomfi egy olyan film, amiben nincs politika, holott – tette hozzá – maga a film a politika terméke volt abban az értelemben, hogy Sztálin 1953-as halála után a magyar filmgyárban is új élet kezdődött. Makk Károly egyébként korabeli fekete-fehér témát akart megfilmesíteni és megkapta a Liliomfit, amit nem akart, majd elkezdett foglalkozni vele és azt mondta

„tüneményes nyár a Balaton mellett. Jópofa, lázas tevékenység: ami eszünkbe jutott, azt fölvettük…”

– ez pedig ennek a filmnek a kulcsa. Szigethy Gábor hozzátette: végre van egy pillanat 1954-ben, hogy valami akkor az eszükbe jutott, akkor azt meg lehetett csinálni, vagyis rögtönöznek, ami önmagában egy életöröm.

Adásunk második felében Szente Vajk színész-rendező és Nagy Sándor színész volt adásunk vendége. Szente Vajk színpadra vitte a Liliomfit, Nagy Sándor pedig eljátszotta a címszereplőt. Arra a kérdésre, hogy mennyire más a színpadi romantikus zenés komédia, a rendező elmondta, Szigligeti Ede művéhez képest az ő darabjuk a fantázia szabadságáról szól, hogy a színészi fantáziába mennyi minden fér bele, miként is tudjuk az életet kezelni játékként.

Teljes adás: 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6292-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5931-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem: Szeleburdi család + videó

Szélesvásznú történelem: Szeleburdi család + videó

A Szélesvásznú történelem ezen adásában egy 1973-as magyar vígjáték, a Szeleburdi család című film kulisszatitkaiba avattuk be a nézőket. A műsor vendége a film egyik főszereplője, a korszak sztárja, Ernyey Béla volt.
Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!