2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Soroló: Településfásítási program indul

Hír TV

2020. június 7., vasárnap 07:55

A Hír TV Soroló című műsorából a nézők többek között megtudhatták, hogy miként lehet pályázni az agrártárca és partnerszervezeti által meghirdetett településfásítási programra. De kiderült mi a helyzet az ormánsági dinnyeföldeken, és az is, mennyire jövedelmező a gyógynövénytermesztés.

Fásítási programot hirdetett az agrártárca a 10 ezer lakosnál kisebb települések részére. A műsorban elhangzott, hogy a II. világháború után minden faluban volt uradalmak által telepített fasor vagy park. Mára ezek jórészt elfogytak, kiöregedtek vagy kivágták őket, csak mutatóban maradt néhány díszfa.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soroló stábjának arról beszélt a program nyitórendezvényén, Kecskeméten, bízik abban, hogy ez a lehetőség egy fordulatot idéz majd elő a települések és az önkormányzatok fával borítottságát illetően. Az államtitkár kiemelte, hogy

az agrártárca egy 500 millió forintos pályázatot hirdetett meg. Hozzátette, településenként minimum 10, maximum 30 fa igényelhető, az önkormányzatok 19 fafajta közül választhatnak. Az igényelt fákat az erdőgazdaság a helyszínre szállítja a szükséges eszközökkel együtt. Az Országos Erdészeti Egyesület szakemberei pedig segítenek mind a megfelelő fák kiválasztásában, mind azok elültetésében. Az önkormányzatokon túl civil szervezetek, intézmények és egyházak is pályázhatnak az orszagfasitas.hu oldalon

– mondta el Zambó Péter. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a korábban meghirdetett erdősítési program iránt is nagy az érdeklődés.

A Soroló stábja mindezen túl meglátogatta eheti adásában az ormánsági dinnyeföldeket is, ahol már növekednek a palánták. Kiderült, hazánk legdélebbi fekvésű termőterületéről jelenik meg elsőként a magyar dinnye a piacokon. De a nézők bepillantást nyerhettek a gyógynövény-termesztés rejtelmeibe is a legnagyobb Nógrád megyei családi vállalkozás segítségével.

Teljes adás:

Hír TV