2020. február 23.,
vasárnap, Alfréd napja

Soroló: Haltelepítés a Balatonba

Hír TV

2019. november 24., vasárnap 08:00

A szeszélyes időjárás ellenére nem volt rossz az idei év a szántóföldi növények szempontjából. A mezőgazdaságért felelős államtitkár értékelte az évet. Több száz tonna hal kerül évente a Balatonba. Bemutattuk hogyan telepítik a halakat az ország legnagyobb tavába. Az élelmiszerekre és azok előállítására vonatkozó hamis híresztelések miatt indít kampányt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Bemutattuk miért van szükség erre. Nógrád megyében is ültetik a fákat. A fásítási program keretében a következő öt évben száz millió új facsemetét ültetnek.

Soha rosszabb évet

A meglehetősen szeszélyes időjárás ellenére nem panaszkodhatnak a földművesek az idei évre. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a közelmúltban a betakarítási eredményekről számolt be.

Haltelepítés

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éves szinten kötelezően 300 tonna pontyot, emellett pedig süllőt, balint, compót és a tavalyi évtől már kősüllőt is rendszeresen telepít a Balatonba. Az előnevelt pontyok esetében, melyek jobbára két és három nyarasak, eddig minden évben sikerült felülmúlni a kötelezően előírt mennyiséget. A társaság jellemzően az őszi időszakban telepíti a legtöbb halat a Balatonba, de tavasszal és nyáron is végeznek kisebb telepítéseket. Az előnevelt halállományt mindig valamelyik tógazdaságból halásszák le és szállítják át a Balatonba. Balatonlellén, az Irmapusztai Tógazdaságnál jártunk, ahol a munka már korán reggel megkezdődött.

Kampány az igazságért

Az olaj utáni korszak legnagyobb üzlete valószínűleg az élelmiszeripar lesz. Bizonyos befektetői körök igyekeznek a hagyományos élelmiszerek ellen hangolni a fogyasztókat, hogy az általuk favorizált termékeknek piacot szerezzenek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kampányt indított a vásárlók tájékoztatására, hogy ne dőljenek be a hamis híreszteléseknek.

100 millió fát ültetnek

Megérkezett a legújabb facsemete a Nógrád megyei Balassagyarmat Palócligetébe. A város 120 éves parkja természetvédelmi terület, a helyiek számára kedvelt közösségi tér. Sokszor a testnevelés vagy épp a biológia órát is itt tartják a gyerekeknek. Ezért választotta helyszínéül az Agrárminisztérium a Ligetet az országos fásítási program soron következő sajtótájékoztatójára. A novemberben indult programban 22 állami erdészet vesz részt. Országosan 550 hektár őshonos fafajokból álló erdőt telepítenek, 86 község határába, ugyanakkor a programba magánszemélyek is bekapcsolódhatnak.

Hír TV