2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Soroló: Egyre többen adakoznak a Magyarok Kenyere program keretében

2019. augusztus 18., vasárnap 07:49

A 19 megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adományt a nemeshanyi malomban őrlik majd meg és 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek részére ajánlják fel.

A gazdák eddig mintegy 400 tonna búzát gyűjtöttek össze a Magyarok Kenyere program keretében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az eseményen elmondta: „A magyar gazdák észreveszik, ha valóban jó cél mellé kell állni és segítségre van szüksége néhány embernek. Nem véletlen, hogy ez a program idáig jutott, néhány mázsa búzából ma már 600 tonna felett gyűjtöttek a termelők. Az is jól látszik, hogy néhány tucat gazda felajánlásából már ott tartunk, hogy több ezer gazdálkodó hallja meg azt a hívó szót, amit minden év elején fogalmazunk meg. – tette hozzá Győrffy Balázs.

A MAGOSZ elnöke hozzátette, a magyar gazda ad, hogyha valaki szükséget szenved. Csak Kárpátalján több mint 1100 gazda adakozott, ahol a legnagyobb a szükség.

A műsorban szó volt arról is, hogy 10 év előkészület után tavaly megalakult a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, amely 160 szervezetet fog össze. Abban bíznak, hogy így a székelyföldi 40-45 ezer magyar gazda és az általuk művelt 2 millió hektár terület meg tud maradni magyar kézben.

Megkezdődött a szőlő szüretelése a Dél-Balatonnál. A balatonboglári borvidéken most is – mint minden évben – a Csaba gyöngyével indult a betakarítás. Balatonlellén a megszokottól egy héttel korábban kezdődött a szüret, viszont a tavaszi hideg miatt valamivel kevesebb termést takaríthatnak be, mint tavaly. Ma már a legtöbb helyen korszerű gépekkel szedik a szőlőt, a műsorban bemutattuk, hogyan.

Hír TV