2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Soroló: Diplomáciai siker, újraindulhat a magyar sertésexport Japánba

2021. február 20., szombat 07:55

Magyarország az első sertéspestissel fertőzött ország, amellyel szemben Japán engedélyezi a nem fertőzött területekről a sertéshús importját.

Egy úgynevezett regionalizációs megállapodást sikerült még tavaly év végén aláírni (…) 85 millió dollár éves szinten a japán exportunk, ami viszont fontosabb, hogy Japán egy referenciaország és ha velük meg tudtuk kötni ezt a regionalizációs szerződést, akkor jó esély van arra, hogy a többi ázsiai, délkelet-ázsiai országgal is meg tudjuk ezt tenni – nyilatkozta a HírTV stábjának Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A sertésexport közel három éve állt le, gyakorlatilag egy kétéves tárgyalás eredménye zárult le sikeresen. A jövőben Vas, Zala, Tolna, Baranya és Somogy megyéből mehet majd ki az export Japánba.

Költségvetési kapcsolat

Nehéz, de bizakodásra okot adó évek elé néznek a magyar gazdák, mert kellő felkészüléssel az eddiginél jelentősebb támogatási háttérrel komoly fejlesztéseket hajthatnak végre. Mindez azonban nem csak lehetőség, hanem hatalmas feladat is. 7537 milliárd forint sorsáról kell dönteni. A HírTV stábja Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökét kérdezte.

Csak export

Juhok vannak, fogyasztók nincsenek. Sajnos sem a gyapjú és a tej értékesítése nem úgy megy itthon, mint ahogy azt a juhgazdák szeretnék, sőt a járvány sem volt kegyes az állattartókhoz. Miért is éri meg birkákat tartani?

Teljes adás:

HírTV