2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Soroló: Applikáció segíti a jövőben a precíziós gazdálkodást

Hír TV

2020. április 26., vasárnap 07:56

A Hír TV eheti Soroló című magazinjában a földprogram mellett bemutatták a Pannon Egyetem azon fejlesztését, amely a jövőben a precíziós gazdálkodást segíti majd idehaza. Végül pedig bemutatkozott a nógrádi vadgazdaság is, ahol vadfeldolgozóval bővült a vállalkozás.

A műsorban elhangzott, hogy a precíziós gazdálkodás alkalmazói modern technológiákat és modern eszközöket használnak. Egy 2019-es felmérés szerint a gazdák 23 százaléka folytatja ezt a gazdálkodási formát. A Pannon Egyetem Georgikon karán ennek a segítségére kezdték el fejleszteni a Smart-Gazda applikációt.

Hermann Tamás a projekt szakmai vezetője többek között arról beszélt, hogy eddig nem volt Magyarországon precíziós gazdálkodást segíti szaktanácsadás. Az ehhez kapcsolódó szoftverfejlesztés 2018-ban kezdődött.

A fejlesztési munkához sok adatot kell gyűjteni, mivel nemcsak az informatikai fejlesztés a feladat. Gazdálkodókat vontak be, akiknek a földjei kísérleti mintaterületként szolgálnak

– tette hozzá a szakmai vezető.

A Smart Gazda kezdetleges verziója már ingyenes elérhető az interneten.

Ezentúl szó esett arról, hogy folytatódik a földprogram, amivel megszűnik az osztatlan közös kategória. A Soroló stábja pedig ellátogatott a nógrádi vadasparkba is, ahol már nemcsak látványos vadetetéseket tartanak, de a vállalkozást vadfeldolgozóval is bővítették.

Teljes adás:

Hír TV