2019. augusztus 25.,
vasárnap, Lajos, Patrícia napja

Krónikus csapadékhiány

Hír TV

2019. március 30., szombat 12:40, frissítve: szombat 12:45

Már a hazai szőlőültetvényekben is érződnek a krónikus csapadékhiány gondjai. Az Alföldön az ősszel elültetett vesszők vannak most a legnagyobb veszélyben. Ha még hetekig nem jön mérhető, jelentősebb mennyiségű csapadék, akkor a szőlőtermelők a tőkék védelmében erős terméskorlátozásra kényszerülhetnek.

A hazai borágazat exportja az elmúlt egy esztendőben csökkent. Ennek alapvető oka, hogy a nyugat-európai országokban is bőséges termést szüreteltek az elmúlt őszön. Ugyanakkor kevesebb az import bor a hazai polcokon. A hazai fogyasztók mindinkább a magyar borok felé fordulnak. Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai igazgatója szerint elsősorban a középkategóriás, a hazai polcokon 900 és 2000 forint között megjelenő boroknak kellene piacot teremteni az exportpiacokon.

Múlt idézés: Sárkány Péter budafoki borász a hatvanas években tagja volt annak a munkacsoportnak, amely megalkotta az első, természetes alapanyagú hazai szénsavas üdítőitalt, a szőlő Márkát. A korra jellemző érdekességek első kézből.

A családi gazdaság és az innováció. Erre példát Jászapátiból a Borbás farmról hozunk.