2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Radar

Radar - Zsugorinfláció

A zsugorinfláció nem új fogalom. Az élelmiszerpiacon ma az egyik leggyakoribb módszerré vált az áremelkedés oly módon történő végrehajtására, hogy azt a fogyasztó ne vegye észre. A Matthias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője, Sebestyén Géza, valamint a Tudatos Vásárlók Egyesületének ügyvezetője, Haraszti Anikó volt a segítségünkre a jelenség megértésében.

  • Radar - Zsugorinfláció

A közelmúltban sokat hangoztatott fogalom a zsugorinfláció nem újkeletű jelenség. Az áremelkedés nem a szokott módon, az árak számszerű emelésével képződik, hanem a gyártó-a korábbiakhoz képest egyszerűen kisebb kiszerelésben értékesíti a termékeit.

Ha 10%-kal is csökken az űrtartalma a doboznak, akkor már rögtön 10 doboz tejet kell 9 helyett megvennie. Az áremelkedés tehát ugyanúgy megvalósul, a polcon kevésbé láthatóan, inkább csak a hó végi költésben jelentkezik a különbség. jelen esetben kb 10%-kal kell többet fizetni.

A kiszerelésváltoztatás emblematikus példája a neves háromszög alakú svájci csokoládéhoz köthető, 2016-ban nagyobb kihagyásokat hagyott a háromszögek között, ám erre olyan érzékenyen reagáltak a fogyasztók, hogy vissza is kellett állítania az eredeti állapotot.

Zsugorinfláció az is amikor a minőség lesz silányabb, miközben az ár ugyanaz marad. Ez már kevésbé nyomon követhető a fogyasztó által. Ha pedig valaminek megváltozik a mérete, ott gyanút foghatunk. Ha nem megfelelő összehasonlító árat látunk, jelezhetjük a megfelelő helyen.

További epizódok

Radar - Tombol a madárinfluenza Magyaroszágon + videó

Radar - Tombol a madárinfluenza Magyaroszágon + videó

Ismét rohamos tempóban követeli áldozatait a madárinfluenza Magyarországon. Ezúttal az emberekre nincs veszéllyel, azonban a baromfi-állományokat és a vadon élő darvakat drasztikus módon tizedeli a járvány. 2023. november 29.
Radar - A tűzszünet után folytatódni fog a háború + videó

Radar - A tűzszünet után folytatódni fog a háború + videó

Vajon az eddigi feltételekkel újabb megállapodás születik, és újabb túszokat engedhetnek szabadon a Hámász terroristák? 2023. november 29.
Radar - Emberkereskedő bandát számoltak fel + videó

Radar - Emberkereskedő bandát számoltak fel + videó

A Nemzeti Nyomozó Iroda már több mint egy éve nyomoz egy Németországban prostituáltakat futtató, magyar tagokból álló banda ellen. 2023. november 28.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - A mélyből a magasba + videó

Radar - A mélyből a magasba + videó

Kiváló tanulmányi átlagot elérő, de hátrányos körülmények között élő gyerekek vehették át ösztöndíjukat az Országgyűlés elnökétől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!