2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Radar

Radar - Világrengető elismerések - magyar Nobel-díjasok

Kvantummechanika, hologram, c-vitamin, membrán szűrő, metanolos tüzelőanyag cellák, mRNS-technológia! Csak, hogy párat említsünk a Nobel-díjas tudományos vívmányok közül. Ma is egy magyar Nobel-díjnak örvendhetünk!

  • Radar - Világrengető elismerések - magyar Nobel-díjasok

Alfred Nobel svéd kémikus 1895. november 27-én kelt végrendeletében, rendelkezett arról, hogy vagyonának kamataiból évről, évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia, orvostudomány és az irodalom legjobbjai, és az a személy aki a békért a legtöbbet tesz.

1905 óta dicsekedhetünk magyar Nobel díjasokkal.

1905-ben Lénárd Fülöp fizikai, 1914-ben Bárány Róbert orvostudományi 1925-ben Zsigmondy Richárd kémiai, 1937-ben Szent-Györgyi Albert orvosi és élettani, 1943-ban Hevesy György kémiai, 1961-ben Békésy György, 1963-ban Wigner Jenő fizikai, 1971-ben Gábor Dénes fizikai, 1986-ban Polány János kémiai, 1994-ben Oláh György kémiai, 1994-ben Harsányi János közgazdasági, 2002-ben Kertész Imre irodalmi Nobel díjban részesültek.

Hétfőn és kedden, 2023. október 2-án és 3-án újabb magyar Nobel-díjakra ébredtünk.

Karikó Katalin és kutatótársa az MRNS technológia kifejlesztéséért kapta az elismerést.

Kedden délelőtt jelentették be a fizikai Nobel díjasokat. Ismét egy magyar, Krausz Ferenc fizikus és kutató társai kapták az elismerést.

A tudóst meglepte a bejelentés, éppen az egyetemi laborba tartott.

Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva ezzel az attofizika tudományát.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Elhunyt a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi alapítója + videó

Radar – Elhunyt a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi alapítója + videó

85. életévében elhunyt Kozma Imre atya. A zugligeti templom kertjében ő nyitotta meg az első menekülttábort, a Budapesten gyülekező keletnémet családok előtt, Európa legnagyobb humanitárius akciója indítva el. Ennek során 48 ezer menekültet fogadtak be Magyarországon. A kiváló katolikus pap nem mindennapi életútja előtt tisztelgünk most.
Radar – Home staging – Hogyan kell jól lakást eladni? + videó

Radar – Home staging – Hogyan kell jól lakást eladni? + videó

Hogyan lehet jól eladni a lakásunkat? A legtöbb ember életében valamikor találkozik ezzel a kérdéssel. Nagyon nem mindegy, hogyan sikerül az alku. A home staging az ingatlanfelkészítés tudománya, segítségével gyorsabban és magasabb áron kelhet el otthonunk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!