2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Radar

Radar - Vadászrepülőgépet emeltek ki a Balatonból

Hosszú időre a magyar tenger mélyén rekedt az egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép. A gép roncsát még 2020-ban fedezték fel, ma pedig tovább folytatták az épen maradt részek kiemelését a Balatonból. A roncsot 4-5 méteres vízmélységből hozták fel a felszínre a búvárok.

  • Radar - Vadászrepülőgépet emeltek ki a Balatonból

A második világháború az emberiség történetének legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa. A légi hadseregeknél előszeretettel használtak vadászrepülőgépeket, amiből egy, közel 80 éve a Balatonba zuhant. A Magyar Honvédség szakemberei már október 5-e óta dolgoznak azon, hogy kiszabadítsák a gépet a víz alól.

A vadászrepülőgép alapvető feladata a légifölény biztosítása. Ennek megfelelően nagy tűzerővel és jó manőverezőképességgel kell rendelkeznie. Az egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép nemrég még teljes egészében az iszap és a halak társaságát élvezhette. Első nagyobb elemként a légcsavaragyat és kettő légcsavartollat sikerült kimenekíteniük.

Következő elemként a búvárok felszínre hozták a repülőgép fegyverzetének egy részét, majd egy még működő iránytűt, legutóbb pedig a motorjának egy darabját emelték ki, amelyen a vadászrepülőgép vörössel felfestett oldalszámának egy része is látható. Számos szakember segítette egymás munkáját, többek között tűzszerészbúvár, könnyű és munkabúvárok, csónakkezelők valamint a komp személyzete.

A búvárok dolga egyáltalán nem mondható könnyűnek, ugyanis a víz alatt a felkavarodott iszap miatt a látótávolság mértéke szinte a nullával egyenlő. A gép sokkal rosszabb állapotban volt, mint amire számítottak, rengeteg éles lemez kiállt belőle. Mivel majdnem az egész lőszerkészlet megtalálható volt a mélyben, ez külön veszélyforrást jelentett. Ennek felderítéséhez speciális eszközökre volt szükség.

1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen az amerikai hadsereg. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A roncs felderítése és megtalálása egyebek mellett a vastag iszapréteg miatt volt nehéz, Magó Károly elmondta, hogy Fill László segítségével sikerült a roncsnak a pontos helyét behatárolni.

A műveletet a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjánál hajtották végre. A vadászrepülőgép roncsai még nem kerülnek elszállításra.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Élő adásban nevezte bohócnak Galló Vilmos jégkorongozó a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Vajon a csapaton belül kirobbant botrány mennyire viselte meg a fiúkat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!