2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Radar

Radar - Utolsó simítások a koronázás előtt

Javában zajlik a felkészülés az Egyesült Királyságban a koronázási szertartásra. Károly király avatása a szigetország egyik legjelentősebb ünnepe lesz, hiszen legutóbb 1953-ban volt ilyen esemény. A kórusok már próbálnak, a légierő gyakorlatozik és bemutatták azt a keresztet, ami a koronázási menet élén lesz. Mutatjuk, hogy állnak az előkészületek.

  • Radar - Utolsó simítások a koronázás előtt

Károly király, édesanyja II. Erzsébet királynő szeptemberi halálával lett az Egyesült Királyság uralkodója. Az ünnepélyes koronázásra azonban ezidáig várni kellett.

Erre készül a Királyi Légierő is, akik egy átrepülési próbát tartottak. A gyakorlat során a különböző légi járművek, köztük vadászgépek, alakzatban emelkedtek fel egy légibázis fölé. A koronázás napján aztán majd 30 repülő fog 6 percen keresztül átrepülni a Buckingham-palota felett.

Közben bemutatták a koronázási menet élén haladó walesi keresztet. Az új kereszt újrahasznosított elemekből készült, és Jézus keresztjéből származó ereklyét is küldött hozzá Ferenc pápa. Ez vezeti majd a koronázási körmenetet a londoni Westminster-apátságban.

A felirat így szól rajta "Legyetek vidámak. Tartsátok meg a hitet. Tegyétek meg a kis dolgokat". A koronázás után a keresztet megosztják a walesi anglikán és római katolikus egyházak között.

A koronázás után a szomszédos iskola diákjai lesznek az elsők, akik hivatalosan is megünneplik az új uralkodót az "Éljen a király" énekkel. Ez már egy több mint három évszázados hagyomány. A tekintélyes Westminster iskola jelenlegi 48 tanulója szintén hónapok óta gyakorol a május 6-ai nagy pillanatra.

A 13 és 18 év közötti, tudományos díjakat nyert ösztöndíjasok hagyománya, hogy részt vesznek a koronázáson. Ez először II. Jakab királlyá avatásán került feljegyzésre.

A visszaszámlálás megkezdődött...

A Hír TV május 6-án szombaton maratoni élő műsorfolyammal készül a koronázásra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar  – Gyere be a műtőbe! + videó

Radar – Gyere be a műtőbe! + videó

A fenti című programmal szeretnék országszerte felhívni a figyelmet az egészségügyi szakmák fontosságára, különösen a műtős élet különlegességére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!