2023. 03. 23. Csütörtök Emőke napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Radar

Radar - Újabb földrengés Törökországban, több mint 5000 halott

Már több mint 5000 halálos áldozata van, és legalább 16 ezer ember meg a Törökországban és Szíriában történt földrengések következtében. Stábunk elérte a Törökországban tartózkodó mentőalakulat csapatait, akik jelenleg Hatay tartományban segítenek a bajba jutottaknak.

  • Radar - Újabb földrengés Törökországban, több mint 5000 halott

A mentőalakulatok több mint 24 órája küzdenek a romok alatt rekedt túlélők kiszabadításáért. 

Kedd hajnalban újabb, 5,6-ös erősségű földrengés rázta meg az Törökország középső részét. A katasztrófavédelem több mint 5000 áldozatról számolt be, és információik szerint több mint 16 ezer ember megsérült.

A Nemzeti Szeizmológiai Hálózat vezetője, Süle Bálint elmondta, hogy a területen további, 5-ös, 6-os magnitúdójú utórengések lehetnek, de akár hónapokig is érezni lehet majd a földrengés hatásait. Törökországban a föld különböző kontinentális lemezeinek találkozása miatt gyakoribbak a rengések.

A mentést és a segítség célba juttatását a hideg és a téli időjárás is megnehezíti, ugyanis a hőmérséklet fagypont körüli értékre süllyedt az éjszaka. A három legsúlyosabban érintett tartományba, csak a mentőjárművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el azt.

A török államfő elmondta, hogy eddig 45 ország ajánlotta fel a segítségét, köztük Magyarország is. A HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával már a helyszínen van, és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 20 fős csapattal és 4 mentőkutyával is megérkezett Törökországba. A mentőalakulat vezetője, Balázs László elmondta, hogy milyen körülmények vannak a legkritikusabb területeken.

A magyar kormány 50 millió forintot adott a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy két mobil klinikai egységét helyezze a térségbe, ahol a legnagyobbak a károk, ahol a legtöbb a sérült és az ellátásra váró ember. A földrengések ideje alatt több magyar is Törökországban tartózkodott. Egy Ankarában élő fiatal lány közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy ők szerencsére csak éjjel éreztek gyenge rengéseket és délelőtt utórengéseket. A családjuk és barátaik is jól vannak.

A Ferencváros korosztályos futballistái törökországi Antalyában edzőtáboroznak 111 fővel, ők egy videóüzenetben tudatták, hogy mindannyian jól vannak.

Míg a Győri ETO női kézilabdacsapata hétfőn este szerencsésen hazaérkezett Magyarországra, miután vasárnap Bajnokok Ligája mérkőzésen fölényes győzelmet aratott a török Kastamonu otthonában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétnapos nemzeti gyászt hirdetett. Csak Törökországban a földrengések által sújtott 10 tartományban mintegy 13 és fél millióan élnek.

 

További epizódok

Radar - A csillagászati újévet ünnepelték Mexikóban

Radar - A csillagászati újévet ünnepelték Mexikóban

A hét elején több ezren látogattak a Mexikóban található Nappiramishoz, hogy együtt köszöntsék a tavaszi napéjegyenlőséget, ami a csillagászati újév első napja. Amíg a Gergely naptár szerint január elsején indul az év, addig a csillagászati újév március 20-án kezdődött. 2023. március 22.
Radar - A víz világnapja Magyarországon

Radar - A víz világnapja Magyarországon

A világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. 2023. március 22.
Radar - Interaktív kiállításra hív minket az Országos Széchenyi Könyvtár

Radar - Interaktív kiállításra hív minket az Országos Széchenyi Könyvtár

A nemzet megerősítésében, építésében, valamint a kultúra közvetítésében nagyon fontos szerepe van az Országos Széchényi Könyvtárnak, amely „a mostani nehéz helyzetben is tágra nyitja kapuit". Illés Péter kollégánk most az intézmény állandó kiállítását mutatja meg. 2023. március 22.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Tanóra a porondon

Radar - Tanóra a porondon

Szenzáció címmel indult országjáró turnéjára a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó társulata. A premier előadás előtt jótékonysági főpróbát tartottak az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány javára, emellett élménypedagógiai órára invitálták a diákokat, tudomány a porondon címmel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!