2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napindító 06:50

Radar

Radar – Turisták sétálhatnak Károly herceg koronázási útvonalán

Mezítlábas túrák a Westminsterben. Az apátság látogatói először állhatnak majd pontosan azon a helyen, ahol az Egyesült Királyság uralkodóit megkoronázták. III. Károly május 6-i beiktatásától kezdve, a látogatók az ezer éves és eddig csak ritkán látható koronázási útvonalon mehetnek végig, szigorúan zokniban.

  • Radar – Turisták sétálhatnak Károly herceg koronázási útvonalán

II. Erzsébet angol királynő 1953-as beiktatása volt az első közvetített koronázási szertartás a világtörténelemben. Azóta a technika sokat változott, a királyi család koronázási szokásai alig. Károly herceg koronázási ünnepélyén azonban még valami biztosan változik: Már a szertartáson és az azt követő hónapokban is látható lesz a Westminster apátság szentélyének kőburkolata, mely Nagy Britannia egyik legnagyobb középkori műkincse.

A tárlat vezetői a túra során ismertetik az apátság királyi kapcsolatait, és történeteket mesélnek a koronázásokról. A látogatók megtekinthetik a trónt és a híres kőjárdát, valamint megismerhetik azok történetét és jelentőségét.

A különleges útvonalra ezidáig csak a papság léphetett rá, melynek eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, így a látogatók is csak cipő nélkül léphetnek az ősi burkolatra.

A britek által csak "Cosmati Pavement" néven ismert szent útvonalat, ami márványból, kőből, üvegből és fémből készült. III. Henrik király rendelte meg a 13. században és máig egyedülálló az Egyesült Királyságban. 2010-es felújításáig azonban olyan rossz állapotban volt, hogy rendszerint szőnyeggel takarták el a felületet, így történt ez II. Erzsébet megkoronázásakor is. A gazdag szimbolikájú műalkotás a világegyetemet ábrázolja, középpontjában egy földgömbbel.

Károlyt a szokásokhoz híven a Canterbury érsek koronázza majd meg május 6-án az apátság falai között. Innentől kezdve a walesi herceg III. Károly néven uralkodik majd. Az eseményre, a HírTV egész napos műsorfolyammal készül.

 

 

További epizódok

Radar - Eltűnt kastélyok nyomában

Radar - Eltűnt kastélyok nyomában

Illés Péter kollégánk már jó pár elhagyatott helyet lencsevégre kapott, most egy újabb kísértet helyre viszi el önöket. Saját bevallása szerint is, a szeles idő miatt valóban félelmetes volt az üresen álló épület. 2023. május 29.
Radar - Múltbéli sportesemények

Radar - Múltbéli sportesemények

A filmhíradó számos pünkösdi sporteseményt örökített meg a hazai közönségnek, ezekből a felvételekből készítettünk most egy válogatást, amivel egy kicsit visszautazhatunk az időben és megismerhetjük a korszak néhány sikeres sportolóját és sportcsapatát. 2023. május 29.
Radar - Virágzik a pünkösdi rózsa

Radar - Virágzik a pünkösdi rózsa

Pénteken nyitotta meg kapuit az országosan egyedülálló Cziráky Margit Rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. 2023. május 29.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!