2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Radar

Radar - Szibériai atomkaland

A világ első külföldi televíziós stábjaként a HírTV csapata forgathatott az orosz Roszatom szupertitkos úszó atomerőművén. Ahhoz, hogy kollégáink megmutathassák ezt a hatalmas fémmonstrumot, nyolc nap alatt több, mint harmincezer kilométert utaztak - szóval tartsanak velünk, egyenesen Csukcsföldre…

  • Radar - Szibériai atomkaland

Kollégáink 17.000 kilométert tettek meg 2 nap alatt és 10 időzónán repültek keresztül, hogy elérjék Oroszország legészakibb városát és megmutassák Önöknek a földgolyó első és eddig egyetlen úszó atomerőművét.

Munkatársaink több hónapos szervezést követően indulhattank útnak Moszkva érintésével a Kelet-szibériai-tenger partjára, a Csauni-öbölbe - itt horgonyoz ugyanis a Roszatom Akademik Lomonoszov nevű úszó atomerőműve - aminek a fedélzetén a HírTV stábja volt az első külföldi forgatócsoport.

Az ukrajnai háború, vagyis a tizenöt hónapja zajló „különleges katonai művelet” kezdete óta a Budapesttől 1700 kilometerre fekvő Moszkvát csak kerülőúton lehet elérni. Méghozzá jó nagy kerülőúton.

Az északi sarkkörön túlra, Pevekbe végül a szibériai főváros, Novoszibirszk érintésével jutottank el.

Peveket 1933-ban alapították, hogy kikötőt biztosítson az ásványi anyagok kiviteléhez. . A '40-es és '50-es években a város környékén több uránbánya létesült – itt volt a GULAG egyik telepe! Egészen 1953-ig, Sztálin haláláig bányásztak itt uránt.

A HAJÓ, szinte az egész környéket uralja, és nem csak a látványával - hiszen Peveken túl, gyakorlatilag az egész térség életét is megváltoztatta. Az úszó atomerőmű - amelyből még négy épül a jövőben, az újabb bányák nyitásával munkalehetőséget teremt az itt élők, illetve háromhónapos váltásokban Oroszország más vidékeiről érkező munkások számára. számára.

A Roszatom, merthogy a Paks II-őt építő orosz állami atomenergetikai konszern üzemelteti az úszó atomerőművet, részben finanszírozza a helyi oktatást is.

A hatalmas monstrumot 2007-ben kezdték megépíteni és 11 évvel később, 2018 áprilisában hagyta el Szentpétervárt, ahonnan az Atomflot murmanszki bázisára vontatták tesztüzemre.

A Lomonoszovot 2019. nyarán vontatta két hajó a Dikszon jégtörő kíséretében Murmanszkból Pevekbe. A mintegy 5000 km-es tengeri utat az úszó atomerőművi blokk 3 hét alatt tette meg!

 

További epizódok

Radar - Üzemidő hosszabbítás Pakson + videó

Radar - Üzemidő hosszabbítás Pakson + videó

Bejelentették a Paksi Atomerőmű újabb 20 éves üzemidő hosszabbítását. 2023. december 07.
Radar - Felépült az orosz támadásban súlyosan megsérült ukrán kisfiú + videó

Radar - Felépült az orosz támadásban súlyosan megsérült ukrán kisfiú + videó

A nyolcéves Roman Oleksiv visszatérhet az iskolába, ami számára egy újabb lépés a felépülés felé, miután a júliusi orosz rakétatámadásban életveszélyes égési és fejsérüléseket szenvedett el. 2023. december 07.
Radar - A Nobel-díj nyomában + videó

Radar - A Nobel-díj nyomában + videó

A vasárnapi Nobel-díj átadásig minden nap történik valami Stockholmban, ahol a mi kameráink is igyekeznek elcsípni a legjobb pillanatokat. 2023. december 07.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!