2024. 03. 03. Vasárnap Kornélia napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A taníványok

Következik:

Híradó 12:00

Radar

Radar – Szerb tüntetések Koszovóban az albán polgármester megválasztása után

A Koszovóban található Zvecsán településén a polgármesterválasztás óta, amelyen a szerb nemzetiségűek nem voltak hajlandók részt venni, rendzavarások zajlanak. A részvételi arány így 3,5 százalékra csökkent, így az albán nemzetiségű jelöltek győzedelmeskedtek.

  • Radar – Szerb tüntetések Koszovóban az albán polgármester megválasztása után

Zvecsán, Leposavic és Zubin Potok településeken az előző napokhoz hasonlóan tömegesen vesznek részt az emberek a tüntetéseken. A nemzetközi közösség azonban reagált, a legerősebb reakciót pedig az Egyesült Államok koszovói nagykövete adta. Ő konkrét lépéseket vázolt, amelyeket az USA meg fog tenni, ha a koszovói erők nem vonulnak vissza.

A hétfői összecsapásokat követően, amelyek során 30 NATO-katona és 52 szerb nemzetiségű tüntető sérült meg, a NATO közölte, hogy további 700 katonát küld az etnikailag megosztott Észak-Koszovóba, hogy megerősítse 4000 fős misszióját. A sebesültek között 27 magyar katonát tartanak számon. A magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerb tömeget, azonban a helyzet hamar eldurvult. Az összetűzés során fegyverek is előkerültek.

A zavargások elhárítása érdekében a KFOR, vagyis a Kosovo Force is fellépett. A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőnek a biztonság és a rend fenntartása a feladata.

Észak-Koszovó többségi szerb lakossága soha nem fogadta el Koszovó 2008-as függetlenségi nyilatkozatát Szerbiától, és több mint két évtizeddel a szerb elnyomás elleni albán felkelés után is Belgrádot tekintik fővárosuknak.

Az Egyesült Államok és szövetségesei megrótták Koszovót a Szerbiával való feszültségek fokozása miatt. Washington, Koszovó függetlenségének leghangosabb szószólója és támogatója úgy döntött, hogy lemondja Koszovó részvételét a folyamatban lévő európai hadgyakorlatokból. Szerbia védelmi minisztere kijelentette, hogy a belgrádi tisztviselőknek és a katonáknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy békés politikai megoldást találjanak Koszovó ügyében.

Néhány helyi lakos a zvecsáni épületek előtt gyűlt össze, ahol közölték, hogy szándékukban áll mindennap tiltakozni, amíg követeléseiket nem teljesítik. A szerb védelmi miniszter, Milos Vucevic szerint a legfontosabb üzenet a szerb polgárok számára a béke és a stabilitás fenntartása anélkül, hogy veszélyeztetnénk a Szerb Köztársaság és minden polgárának szuverenitását. A Szerbiai Fegyveres Erők és a belügyminisztérium munkatársai sikeresen végzik az állam által rájuk bízott feladatokat, hogy mindent megtegyenek a békés politikai megoldás érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nagy Zsuzsanna: minden erőmmel azon leszek, hogy helytálljak

Nagy Zsuzsanna: minden erőmmel azon leszek, hogy helytálljak

Azt mondtam a férjemnek, hogy mindenben melletted, mögötted és veled leszek, és ez szívből jött – így reagált Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége, amikor kiderült, hogy kihívásokkal teli időszak elé néznek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Fillérekből nyaralás? Lehetséges! + videó

Radar - Fillérekből nyaralás? Lehetséges! + videó

Sokszor lehet hallani, hogy manapság már akár fillérekből is el lehet jutni a tengerpartra, olcsón lehet repülőjegyre és szállásra is szert tenni. Erre a kérdésre kerestük a választ Kiss Róbert Richard turisztikai szakértővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!