2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Radar

Radar – Robotokkal teli jövő + videó

12 év alatt 3,5-szeresére nőtt a robotok száma a világban, amit már alkalmaznak, tehát egy óriási szám.

  • Radar – Robotokkal teli jövő + videó

A robotizáció az elmúlt évtizedben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül és nagyon nagy utat járt be.

Festés, glettelés, takarítás, csomagolás, cipekedés ezt mind el tudják már végezni a robotok helyettünk is.

Azt szoktam mondani, hogy a robotok az emberek fizikai klónjai. Teszem ezt azért, hiszen ahogy láthatjuk, ma már a megszólalásig hasonlítanak ránk. És egy ilyen robot kontra emberképet például, vagy akár élőben 30-40 méterről, ha ők mozdulatlanul ülnek egymás mellett, nem tudjuk 100%-os bizonyossággal megmondani, hogy ki a valódi ember és ki a robot.

Persze, ha megmozdulnak vagy megszólalnak, akkor beazonosítható, de nagyon előrehaladott a humanoid robotok gyártása is. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz így a munkahelyeinkkel?

Van már olyan terület, ahol át is vették a robotok az emberek munkáját, az ipari gyártás ez, hiszen ha visszagondolunk arra, hogy hogy nézett ki egy gyártósor 50-100 évvel ezelőtt, akkor beugrik a kép, hogy sok ember dolgozik egy gyártószalag mellett, ma pedig felfoghatatlan sebességgel robotkarok dolgoznak egy gyártósoron, és a végén van egy-két ember, aki felügyeli a gyártási folyamatokat.

A robotok főleg az egyszerű betanított munkákat tudják átvenni az emberektől. Az összetett, gondolkodáshoz, valódi alkotáshoz, szakértelemhez kötött munkavállalók nincsenek veszélyben.

Van egy sarokszámom, amely szerint én azt mondom, hogy a robotoknak a hatékonysága általában ötször tízszer jobb, vagy ötszöröse, tízszerese az emberének.

Ebből adódóan a munkahelyek körülbelül 20-30 százalékát tudja átvenni a robotizáció a következő évtizedekben. De a jó hír az, hogy rengeteg munkahelyet is teremt, hiszen ezeket az alkatrészeket elő kell állítani, össze kell szerelni, üzemeltetni és karbantartani is kell.

A munkavállalóknak és a jövő generációnak azt szoktam üzenni mindig, hogy kezdjék el tanulni mind a robotizációt, mind a mesterséges intelligenciát, mind a digitalizációval járó programozást, mert ez a jövő. Hisz egyszerűen csak át kell képeznünk magunkat a munkaerőpiacon, és akkor a munkánk meg tud maradni, sőt még jobb munkához is juthatunk és jobb fizetéshez, de ehhez tanulnunk kell.

A robot kutyák több szempontból is fontosak a robotizáció terjedésében. Egyrészt az edukációs kutatások azt mutatják, hogy a robotkutyákon keresztül tudjuk a legjobban elfogadni a robotokat. Másrészt akár életet is menthetnek.

Sokakban felmerül a kérdés mi van ha a robotok egyszer ellenünk fordulnak? Ezek a robotok most még elakadnak a szőnyegben, egy kábelkötegbe, nekimennek az üvegfalnak, tehát nagyon kezdetlegesek még azok a robotok, amelyeket a piacon mi, átlagemberek elérhetünk. Ettől nem kell félni egyébként, hogy ilyenre folyamodnának a robotok, de ha egyszer el is jön ez a nap, az biztos, hogy az ember műve lesz, hiszen az ember fogja azt beleprogramozni, hogy valami rosszat tegyen az a robot, hiszen ez egy fontos dolog, hogy a robotok jelen pillanatban csak arra képesek, amit mi emberek beleprogramozunk, megtanítunk nekik, és megengedjük, hogy végrehajtsa.

Ha jól és okosan használjuk fel és integráljuk a technológiai újításokat akkor azok a javunkra válthatnak. Érdemes, mint mindenben inkább a lehetőségeket látni és nem tartani az új dolgoktól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Élő adásban nevezte bohócnak Galló Vilmos jégkorongozó a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Vajon a csapaton belül kirobbant botrány mennyire viselte meg a fiúkat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!