2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Radar

Radar - Petőfi utazásai során is a szabadságot hirdette + videó

Petőfi Sándor élete során többször járt a régi nagy Palócföldön, köztük kétszer Balassagyarmaton is átutazott, ahol megnézte az akkoriban épülő börtön épületét és a vármegyeházát. Útjai során is a szabadságot hirdette.

  • Radar - Petőfi utazásai során is a szabadságot hirdette + videó

Palócföld a mai napig híres a mélyen gyökerező népi kultúrájáról. Az ott élő emberek számára fontos, hogy most is továbbörökítsék a hagyományokat. Öltözködésük a palóc népviselet díszes és csodás darabjai a világ minden részéből érkezők számára különleges látványt jelentenek. Vannak olyan települések, ahol az idősebbek még most is hétköznapi ruházatként viselik a sok helyen már csak emlékként őrzött darabokat.

Petőfi Sándor többször járt errefelé. Úti feljegyzéseiben leírja, hogy az 1845-ös barangolása során, amikor Losoncról Balassagyarmat felé haladt, megtalálta a legszebb főkötőt, amin elcsodálkozott és azt mondta: ha megnősül, innen fog hozatni fejkötőt a feleségének.

A költő úti jegyzeteiben többször említi a palóc embereket, és a felvidéket mint Magyarország egyik legjobb, legszebb részét. Talán ezért is gondolt úgy, hogy még egyszer visszatér. Balassagyarmaton, a vármegye központjában 1845-ben, és 1847-ben is járt. Ezek az útjai baráti látogatások voltak, találkozott például a népi-nemzeti irodalmi irányzat egyik ismert képviselőjével, Tompa Mihállyal is, de főként a mindennapi élet forgatagát kereste.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!