Felejtsd el a horgot, a zsinórt és a süllyesztőt. Ezt hirdeti izraeli élelmiszeripari vállalat. Laboratóriumban tenyésztett és termesztett állati sejteket használva 3D-ben nyomtatják ki az első sütésre kész halfiléket.
Így is készülhet ugyanis a hal Izraelben.
2019-ben rekordot döntött az egy főre eső globális halfogyasztás, ami évi 20 kiló fölött van és folyamatosan növekszik.
A halászat a tengerek több mint harmadán meghaladja a fenntartható szintet, miközben a halfogyasztás folyamatos növekedésben van. Japán a világ harmadik legnagyobb haltermék piaca az EU és az Egyesült Államok után.
A celluláris azaz sejtalapú mezőgazdaság, erre hozhat gyógyírt. A szintetikus biológia lényegében képes a semmiből is létrehozni genetikai anyagokat, mintegy 400 lehetséges felhasználási területe van.
Arról már hallottunk hogy húsokat állítanak elő sejtekből, most már hal is készül ilyen eljárással.
Az izraeli cég most egy a szingapúri székhelyű társasággal vállalkozott arra, hogy halfilét készítsen anélkül, hogy az egyre fogyatkozó halpopulációkat veszélyeztetné.
Az Umami Meats kivonja a sejteket, majd izommá és zsírrá növeszti őket.