2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Napi aktuális 00:10

Radar

Radar – Nyitrai Zsolt: Az önkéntes tűzoltók a hétköznapi szuperhősök + videó

Lakitelek- Hungarikum Ligetben gyűltek össze a Magyar Tűzoltó Szövetség tagjai, hogy folytatva közel kétszázéves hagyományt, védőszentjükre emlékezzenek.

  • Radar – Nyitrai Zsolt: Az önkéntes tűzoltók a hétköznapi szuperhősök + videó

A mai Ausztria területén született a később Szent Flóriánként tisztelt római katona a Krisztus utáni harmadik században keresztény hitéért vállalta a mártírhalált. Kultusza a tizenharmadik században terjedt el Európa- szerte, mint a tűzzel összefüggő mesterséget folytatók védőszentje. A magyar tűzoltóságok 1834 óta minden május negyedikén megemlékeznek védőszentjükre.

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki főtanácsadó: "Az önkéntes tűzoltók a hétköznapi szuperhősök. Önök számtalan alkalommal bizonyították elhivatottságukat. Azt, hogy az emberek megsegítése a legnehezebb helyzetekben is, gyakran akár saját testi épségük, életük kockáztatásával is megtörténik. Istennek dicsőség, embernek segítség! A gróf Széchenyi Ödön által több mint százötven éve, százötven esztendeje alapított Magyar Tűzoltó Szövetségből egy erős, bajtársias közösség nőtt ki."

A „legnagyobb magyar” fia egy angliai tanulmányútján az önkéntesé tűzoltóságokon szerzett tapasztalatait ültette át a hazai gyakorlatba, ezzel Széchenyi Ödön tekinthető a magyar tűzoltómozgalom atyjának. Az Országos Tűzoltó Nap része az elismerések átadása. Így kitüntetésben részesült a Kárpát- haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat több tagja is.

Zsukovszky Miklós, Kárpátalja: "Mi, a Kárpátalján élő magyarok, magyar tűzoltók ezáltal azt érezzük, hogy az egész magyar nemzet megölelt bennünket, felkarolt bennünket. És ezt nem csak ebben a kitüntetésben látjuk, hanem abban a napi kapcsolatban, amit minden nap szakmailag, illetve adományozások által kapunk magyar testvéreinktől. De ez a kitüntetés ez egy pecsét minderre. És ezáltal azt érezzük, hogy szeretnek bennünket és ennek a közösségnek a tagjai vagyunk."

Narráció: Ahogy a két esztendeje háború sújtotta Kárpátalján, úgy Erdélyben sem csak a kisebbségben élő magyaroknak, magyarokon segítenek a helyi önkéntes tűzoltók.

Szali Mózes, elnök, Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetség: "Székelyföldön még nem divat az elismerés. Így anyaországi elismerés kimondhatatlan számunkra és tehát örvendünk annak és most már hisszük azt, hogy jó úton járunk és hogy amit teszünk, azt jól tesszük. Köszönjük szépen ezt az elismerést és hát ajánlom az egyesület, a szövetségünk tagságának, hogy erőt merítsünk belőle és kitartóak legyünk a továbbiakban is."

A Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek száma megközelíti a nyolcszázat. Ezekben több mint huszonötezren szolgálnak mindennemű anyagi ellen szolgáltatás nélkül.

Dobson Tibor, vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke: "Talán a legszebb hivatás másokon segíteni, a közösségért tenni, közösségért vállalni áldozatot és akár veszélyeket. Aki ezt vállalta, megérdemel minden tiszteletet."

Narráció: Az önkéntes tűzoltók évente több ezer helyszínen avatkoznak be: legyen az közlekedési baleset, tűzeset, villámárvíz, vagy ipari katasztrófa.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!