2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napindító 06:50

Radar

Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Madárcsicsergés és napsütés... egyre hosszabbak a nappalok és minden porcikánkban érezzük, hogy itt a tavasz. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan itt az óraátállítás. Ez sok ember szervezetét megviseli, de hogy miért? Utánajártunk.

  • Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Az óraátállítást energiamegtakarítás céljából vezették be, a napfényes órák magasabb számát kihasználva, hogy a világítás mellőzésével energiát takarítsunk meg.

A nyári időszámítás kezdete egészen 1916-ig nyúlik vissza ekkor vezették be az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában. 1958 és 1979 között szünetelt, majd 1980-ban újra bevezették.

2023-ban március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról 3 órára állnak át automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd egy órával előretekerni, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás.

Az emberi szervezet működését a saját biológiai órája határozza meg. Ettől függ a napi ritmus, ez szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak.

Egy egészséges szervezetnek kb. 4-14 napra van szüksége, míg megszokja a változást. A szerencsésebbek azonban szinte észre sem veszik.

Egy órával korábban kelni talán nem tűnik olyan megterhelőnek, ám az óraátállítást követő hétfői napon történő sok baleset, illetve szív- és érrendszeri halál ennek ellenkezőjéről árulkodik. Az óraátállítást követő napokban többen fordulnak orvoshoz.

2018-ban Az Európai Unió lakosai egy 2018-as népszavazás szerint az óraátállítás eltörlését támogatják, köztük a magyarok is. Az Európai Parlament ez alapján 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást és a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik be, ennek határideje 2021 volt. A koronavírus járvány miatt a legtöbb tagállamban nem született végső döntés, így 2024-ig van erre lehetőségük a tagállamoknak.

 

 

További epizódok

Radar - Eltűnt kastélyok nyomában

Radar - Eltűnt kastélyok nyomában

Illés Péter kollégánk már jó pár elhagyatott helyet lencsevégre kapott, most egy újabb kísértet helyre viszi el önöket. Saját bevallása szerint is, a szeles idő miatt valóban félelmetes volt az üresen álló épület. 2023. május 29.
Radar - Múltbéli sportesemények

Radar - Múltbéli sportesemények

A filmhíradó számos pünkösdi sporteseményt örökített meg a hazai közönségnek, ezekből a felvételekből készítettünk most egy válogatást, amivel egy kicsit visszautazhatunk az időben és megismerhetjük a korszak néhány sikeres sportolóját és sportcsapatát. 2023. május 29.
Radar - Virágzik a pünkösdi rózsa

Radar - Virágzik a pünkösdi rózsa

Pénteken nyitotta meg kapuit az országosan egyedülálló Cziráky Margit Rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. 2023. május 29.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!