2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Nagypéntek a gyász és remény napja

A katolikus hagyomány szerint ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot, így ma úgynevezett "csonkamise" van a római katolikus templomokban. Ez a nap a nagyböjtnek és Krisztus szenvedésének végét is jelenti, a szertartásokat pedig a gyász hatja át. Megkérdeztük az utca emberét is, mit jelent számukra ez a nap.

  • Radar - Nagypéntek a gyász és remény napja

Jézust Pilátus halálra ítéli. Így kezdődik Jézus Krisztus szenvedéstörténete a katolikus hit szerint, amely 14 stációra osztva minden római katolikus templom falain megjelenik.

Ahogy Jézus a vállára vette a keresztet, úgy nehezedett rá az emberiség bűne és azok következménye. Ezzel pedig nemcsak a legteljesebb áldozatra készült, de példát is mutatott.

A megszabadulásnak és a feltámadásnak nagypénteken még nyoma sincs, csupán a halál csendjébe hív a szertartás is, a tabernákulum pedig üresen tátong. Krisztus teste nincs benne, ezen a napon megtörten a sírban pihen.

Látszólag a remény is meghal. Ezt, a szenvedés és halál legmélyebb állapotát pedig maga az ember is megéli élete során. A gyász azonban nem tart örökké, mindig új hajnal virrad, ha Krisztussal tartunk.

A szenvedés napja szorosan összefonódik a feltámadás ünnepével, azonban sokan csak annyit tudnak róla, hogy valamiért munkaszüneti nap lett. Utánajártunk kinek mit jelent nagypéntek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!