2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Küldetés 03:00

Radar

Radar - Miről mesélnek a történelem maradványai?

Ma van a régészet napja. Egyre többet tudunk meg őseink életéről, életviteléről, eszközeiről, társadalmukról vagy éppen vallási szokásaikról. Archeológusok, régészek és antropológusok, történészekkel karöltve dolgoznak szerte a világon, hogy rejtett titkokat fedezhessenek fel.

  • Radar - Miről mesélnek a történelem maradványai?

Az archeológia vagy régiségtan az a tudomány, amely a múlt tárgyi emlékeit kutatja. A szakkifejezés eredete egy görög kifejezésből ered, amely valamilyen történet elbeszélését jelenti. A felfedezett, évezredek óta a föld alatt lapuló ősi maradványok, újabb és újabb történeteket mesélnek. A mesék pedig érdeklik az embereket.

Májusban Egyiptomban számoltak be új felfedezésről. Gíza tartományban találták meg az ókori Egyiptom egyik legnagyobb temetkezési helyén az emberi és állati mumifikációhoz szükséges teljes eszköz készletet. A leletegyüttes, körülbelül az időszámítás előtti 380-as évekből származik. Ugyan ott, két eddig nem ismert sírkamrát is feltártak. Az új leletek sokat mesélnek Egyiptom múltjáról. De nagy turisztikai lehetőséget is jelent.

Pár kilométerrel arrébb, még márciusban a gízai Nagy Piramis főbejárata mögött egy kilenc méter hosszú rejtett folyosót fedeztek fel, amely további leletekhez vezethet. A régészet tudománya sem kerülheti meg a modern technológiát a siker érdekében. 2015 óta fejlett eszközökkel, többek között szkennerek és endoszkópok segítségével tekintenek be a piramisok belsejébe.

Peruban is fontos információval bővült az ősi kutúra ismerete. Nemrég jelentették be helyi régészek, hogy egy 4000 éves templomot találtak a Miraflores régészeti lelőhelyen. A szakértők szerint az U alakú templomban az emberek vallási szertartásokat végeztek.

További epizódok

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Egy szocialista operett romantikus történetével várjuk Önöket szombaton. A film előtt pedig - ahogy megszokhatták - soha nem hallott történetek látnak napvilágot a Szélesvásznú történelem című műsorunkban. 2023. szeptember 22.
Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiválja. A helyszínen ott volt kollégánk Zsiros Mihály is, aki ízelítőt adott az eseményről. 2023. szeptember 22.
Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitányát kísértük el egy kávépörkölő üzembe, ahol beszélgettünk kávéról, sportról és arról is, hogy miért nem isznak capuccinót az olaszok délután... 2023. szeptember 22.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Azt is rebesgetik, hogy akár újabb vizsgára is szüksége lehet azoknak, akik az eddig szokott módon szeretnék használni autójukat. Sebesség- és súlykorlátozás is várható ugyanis. Egy szakértő elárulta nekünk, hogy pontosan mit jelenthet ez a jövőben számunkra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!