2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Radar

Radar - Megvan, hogy ki a legújabb magyar űrhajós + videó

A Hunor Magyar Űrprogram újabb mérföldkőhöz ért. Kiválasztották, azt asztronautát aki egyedüli magyarként 2025-ben a Világűrbe léphet. Hosszú út vezetett eddig a napig.

  • Radar - Megvan, hogy ki a legújabb magyar űrhajós + videó

2021 októberében bombaként robbant a hír, hogy elindul a magyar űrprogram, Hunor néven. Sokan kételkedtek, abban szükség van-e erre.

A csillagos égbolt meghódítása már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget. Hazánk első asztronautája, aki 1980. május 26.-án indulhatott el a világűrbe Farkas Bertalan volt. Hosszú évek teltek el, úgy, hogy bár magyar kutatók és mérnökök komoly eredményeket értek el az űrkutatásban, magyar asztronauta nem volt.

Szijjártó Péter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, brüsszeli látogatása előtt jelentette be ki az, aki biztosan láthatja a világűrt és befejezheti a kiképzés utolsó fázisát.

A szakértői bizottság meghozta a végleges döntését. Eszerint Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutató űrhajós.

Fejlesztő mérnökként dolgozott a gyógyszeriparban, de foglalkozott hibrid autók akkumulátorával, és fejlesztett űrutazók számára sugárzás védő felszerelést. Egy ejtőernyős edzésen találkozott a Magyar Űrügynökség felhívásával. Álma volt a repülés, még ha kezdetben nem is a világűrbe...

Kapu Tibor mellett a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz.

A kiválasztott magyar űrhajóssal készült teljes exkluzív interjút a hétfőn 19:45-kor kezdődő Napi aktuálisban láthatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Gyakorlati eredmények várhatóak a magyar rákgyógyításban + videó

Radar – Gyakorlati eredmények várhatóak a magyar rákgyógyításban + videó

Megnyíltak az ajtók a magyar rákgyógyításban, amikor együttműködési megállapodást kötött az Országos Onkológiai Intézet és a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Nemzeti Laboratóriumainak együttműködése. A cél, hogy a magyar emberek számára új diagnosztikai és terápiás lehetőségeket teremtsenek az onkológiában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!